CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN DEZENFORMASYON UYARISI: "SAHTE İÇERİKLERE KARŞI DİKKATLİ OLUN"

25 Mart 2026 - 17:13

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, son dönemde bölge genelinde yaşanan gelişmelerle birlikte artış gösteren dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yayımladı.

Yapılan açıklamada, ülkenin huzurunu, milli güvenliğini ve toplumsal birlik beraberliğini hedef alan manipülatif içeriklerin özellikle sosyal medya üzerinden yaygınlaştırılmaya çalışıldığı vurgulandı. Yapay zeka teknolojileri kullanılarak üretilen gerçek dışı görsel, ses ve video içerikleri (deepfake) ile kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.

Açıklamada, bu tür içeriklerin çoğu zaman “psikolojik harekat” unsuru olarak kullanıldığına dikkat çekilerek, vatandaşların sağduyulu hareket etmesi gerektiği belirtildi.

Merkez tarafından yapılan uyarılarda şu ifadelere yer verildi:

Resmi makamlarca yapılan açıklamalara itibar edilmesi, Kaynağı belirsiz ve sansasyonel içeriklere karşı şüpheyle yaklaşılması, Teyit edilmemiş bilgilerin paylaşılmaması, Dezenformatif içeriklere karşı dikkatli olunması.

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, milli güvenliğin ve toplumsal barışın korunması adına vatandaşların doğru bilgiye ulaşmasının önemine vurgu yaparak, provokatif içeriklerin yayılımına katkı sağlanmaması gerektiğini hatırlattı.