Ülke Genelinde Yaya Önceliği Özel Denetimi Gerçekleştirildi
2019 yılı 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' olarak Bakanlığımız tarafından ilan edilerek 'Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın' sloganıyla ülke genelinde yaya öncelikli trafik kampanyası başlatıldı.
2018 yılında meydana gelen trafik kazalarında 6 bin 675 kişi hayatını kaybetti, meydana gelen can kayıplarının yüzde 22,2’sine karşılık gelen bin 484’ünü ne yazık ki yayalar oluşturdu.
Yayaya çarpma şeklindeki bu kazalar incelendiğinde; yayaların yaya geçidi bulunduğu halde geçiş için bu alanları kullanmadığı, ışıklı kavşaklarda ışıklara uymadığı; araç sürücülerinin ise ışıksız kavşaklarda yaya geçitlerinden geçmekte olan yayalara ilk geçiş hakkını ve önceliğini vermedikleri, yaya geçitleri öncesinde hızlarını azaltmadıkları tespit edildi.
Gerek yayaların ve gerekse sürücülerin yapmış oldukları kural ihlallerinin önüne geçilmesi, trafik ve yaya güvenliği ile bu konudaki farkındalığın artırılması amacıyla 26 Haziran 2019 tarihinde ülke genelinde eş zamanlı olarak “Yaya Önceliği” konusunda “Özel Denetimler” gerçekleştirildi.
1.372 ekip ve 2.530 personelin katılımıyla yapılan denetimde; Yaya geçiş kurallarına uymayan 514 yayaya, Işıksız yaya geçitlerinde yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen bin 603 araç sürücüsüne gerekli cezai işlem uygulanarak, eksikleri tespit edilen 233 araç ise trafikten men edildi.
Türk Polis Teşkilatı olarak, yaya ve sürücülerimize kendi can güvenliklerinin sağlanması için trafik kurallarına uymalarını ve gerçekleştirilen bu denetimlerin “Öncelik Yayanın Öncelik Hayatın” sloganıyla ülkemiz trafik güvenliğinin sağlanması ile can kayıplarının azaltılmasına yönelik olarak belirlenen aralıklarla sürdürüleceğini bir kez daha hatırlatırız.
polisbultenleri.org