Yanan Hard Diskteki veriler nasıl kurtarılır?


Yanan Hard Diskteki veriler nasıl kurtarılır?
 
Okuyucumuz bilgisayar ve cihaz işletim sistemleri hakkında iki soru soruyor. İlk sorusu yanan hard diskteki verileri nasıl kurtaracağını, diğer sorusunda ise cihazını servise vermeden önce ne yapılması gerektiği hakkında bilgi edinmek istiyor. Konuya ilişkin Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcıların bu zor durumda yapmamaları gereken 4 hatayı sıralıyor.
 
1. Çalışmasını durdurun. Öncelikle bir hard diskin yangın nedeniyle zarar görmesi durumunda, hard diskteki tüm işlemlerin durdurulması gerekiyor. Hard diski kullanmaya devam etmenin doğru olmadığını dile getiren Serap Günal, bazı kullanıcıların yanan hard disklerinin çalışıp çalışmadığını görmek için kullanmaya devam ettiklerini ancak bu eylemin hard diske ciddi zararlar verdiği için kesinlikle tavsiye edilmediğini belirtiyor.
 
2. Sallamayın, sökmeyin veya temizlemeyin. Yangından dolayı zarar gören bir hard diski birçok kullanıcı sallamaya, sökmeye veya temizlemeye çalışıyor. Bunun nedeninin, kullanıcıların hard disk bileşenlerinin hala iyi olup olmadığını kontrol etmek istemeleri olduğunu belirten Serap Günal, hard disklerin oldukça hassas olduğunu, sağlıklı durumdayken bile sallamanın yada açmaya çalışmanın hard diske ciddi zararlar verdiğini söyleyerek bu hareketlerden kaçınılması gerektiğini dile getiriyor.
 
3. Kurulamaya çalışmayın. Yanan hard disk için çoğu kullanıcı su dökerek çözüm arayabiliyor. Suyun sabit sürücüye zarar vermesi yüksek ihtimal iken ayrıca onu kurutmaya çalışmak hasarın ciddileşmesine sebep oluyor. Hard diskin kuruması, diskte değişikliklere neden olarak veri kurtarmanın zorlaşmasına neden oluyor. Yanan hard diske su dökülmüşse onu ıslak bırakmak en azından ikinci bir hata yapmanın önüne geçiriyor.
 
4. Bilgisayardan çıkarmayın. Yangının etkilerinin hard disk dışında tüm bilgisayara yayılmış olabileceğini hatırlatan Serap Günal, birçok kullanıcının sürücünün ana makineyle olan bağlantısını kesme eğiliminde olduğunu ve bunun verileri kurtarmada sorunlar yarattığını belirtiyor. Kullanıcıların hasar gören hard diski bilgisayardan çıkarmamaları önemli bir adım olarak görülüyor.
 
Yanan hard disklerden verilerin kurtarılamayacağını düşünen kullanıcıların öncelikle bu tarz hatalara düşmemesi gerektiğini belirten Serap Günal, alınacak profesyonel bir veri kurtarma hizmeti ile yanan hard diskler dahil tüm doğal afetlerden etkilenen hard disklerdeki verilerin kurtarılabileceğini dile getiriyor.
 
TELEFONUNUZU SATIŞA ÇIKARMADAN ÖNCE DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 5 İPUCU Kullanıcıların kişisel verilerinin güvenliğinden endişe duyduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcılara telefonlarını servise vermeden ve satışa çıkarmadan önce dikkat etmeleri gereken 5 noktayı sıralıyor.
Telefonunuzu Yedekleyin
Telefonunu satmadan önce tüm verilerini yedekleyen kullanıcılar, yeni cihazına hepsini rahat ve kolay adımlarla aktarabiliyor. iPhone kullanıcıları, telefonunun ayarlar kısmından iCloud'a gelerek depolama ve yedekleme seçeneğine tıklayıp şimdi yedekle işlemi ile verilerini bulut sistemine aktarabiliyor. Android kullanıcıları ise verilerini bilgisayara aktarmak için bir USB kablosu kullanabilir ya da Android cihazlar için tasarlanan yedekleme uygulamalarından faydalanabilir.
 
Hesaplarınızı Devre Dışı Bırakın
 
Tüm verilerin yedeklenmesinden sonraki adım ise telefonunuzdaki hesapları devre dışı bırakmak. Bu şekilde satılan mobil cihazın yeni sahibi, telefonu kendi kişisel bilgileriyle etkinleştirme konusunda herhangi bir problem yaşamıyor. Bu adımın kullanılmış bir iPhone için çok önemli olduğunu belirten Serap Günal, iOS 7 veya üstü bir iPhone satmayı veya takas etmeyi planlayan kullanıcıların, iPhone’da bulunan etkinleştirme kilidinin kapalı olduğundan emin olmaları gerektiğini hatırlatıyor. iPhone kullanıcılarının, verilerini yedekledikten sonra cihazlarını hem iCloud'a hem de iTunes'a kaydetmeleri gerekiyor. Cihazı iCloud ve iTunes'a başarıyla kaydeden kullanıcıların, sonrasında telefonun tüm içeriğini silmesi gerekiyor. Android kullanıcıları ise telefonu sıfırlamadan önce Google hesabı altında yer alan hesabı kaldır seçeneğini tıklayarak süreci çözebiliyor.
 
Verilerinizi Silmeden Önce Şifreleyin
 
Mobil cihazlardaki verileri silmeden önce güvenli bir şekilde şifrelemek, verilerin şifreleme anahtarı olmadan erişilemez bir hale gelmesini sağlıyor. iPhone verilerinin varsayılan, Android verilerinin ise manuel olarak şifrelenmesi gerekiyor. Bu özelliği ayarlar - güvenlik başlığı altında bularak cihazı şifrele seçeneğine dokunmanız gerekiyor. Cihazı şifreledikten sonra verilere erişimi engelleniyor.
 
Cihazınızdan SIM veya SD Kartları Çıkarın
 
Çoğu kullanıcının bilgisi dahilinde olup yine de unuttukları basit adımlardan biri de cihazları satmadan ya da takas etmeden önce SIM kart ve SD kartları çıkarmamak. Kullanıcıların, bu basit ama etkili adımı göz ardı etmemeleri gerekiyor.
 
Telefonunuzu Fabrika Ayarlarına Sıfırlayın
 
Telefonunuzdaki tüm verileri güvenli bir şekilde silmenin en kolay yollarından biri fabrika ayarlarına sıfırlamak. iPhone için yapmanız gereken tek şey ayarların altında yer alan genel seçeneğini bularak sıfırla ve ardından tüm içeriği sil adımlarını takip etmek. Android cihazlarda ise ayarlar ve gizlilik özelliğini seçerek telefonu sıfırlamak yeterli oluyor.
 
Ancak, şirketler için binlerce mobil cihazda bu tarz sıfırlama yapmanın mümkün olmadığını belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdür’ü Serap Günal, yöneticilerin bu konu hakkında profesyonel hizmet alması gerektiğinin altını çiziyor.