Siber güvenlik teknoloji


Siber güvenlik teknoloji
 
Dünyayı saran Covid 19 sürecinde Kişisel kimlik bilgilerimiz, banka hesap bilgilerimiz, kredi kartı bilgilerimiz, yeni nesil ehliyet ve pasaport bilgilerimiz temassız okul ve şirket kartlarındaki bilgilerimiz özel alışveriş ve üyelik kartlarında yer alan bilgilerimiz, cep telefonlarımız ve tablet cihazlarda yer alan verilerimiz siber saldırganların hedefinde.  
 
Peki ya riskler neler
 
Bilgilerin ele geçirilmesi sonucunda banka hesaplarınız boşaltılabilir, adınıza kredi çekilebilir, adınıza şirket açılabilir, kimlik bilgileriniz suç işleme amaçlı kullanılabilir, resmi evraklarınız kopyalanabilir ve kötü amaçlı kullanılabilir. Telefonunuzda yer alan özel bilgileriniz istenmeyen kişilerin eline geçebilir, kötü niyetli kullanılabilir.  
 
Radyo frekansları bilgileri çalıyor
 
Modern dünyanın yeni teknolojileri hırsızları da dönüştürdü. Artık dijital hırsızlarla karşı karşıyayız! RFID kısaca Radyo frekansı ile tanımlama olarak açıklanabilir. NFC’ ye benzer olarak, radyo frekansları temassız veri değişimi için uluslararası bir iletim standardıdır.  RFID, mikroişlemci ile donatılmış etiket (tag) taşıyan bir nesnenin, bu etikette taşıdığı bilgiler ile hareketlerinin izlenebilmesine imkân veren, radyo frekansları ile çalışan otomatik tanıma sistemidir (Auto-ID). Veri ve enerji transferi, mikroçip ve okuyucu arasında herhangi bir temas olmadan sağlanmaktadır.
 
Dijital veri dönüştürülüyor
 
Okuyucunun yaydığı elektromanyetik dalgalar antenle buluşmakta ve mikroçipteki devreleri harekete geçirmektedir. Mikroçip dalgaları modüle ederek okuyucuya geri göndermekte ve okuyucu da yeni dalgayı dijital veri haline dönüştürmektedir. RFID, mikroişlemci ile donatılmış etiket (tag) taşıyan bir nesnenin, bu etikette taşıdığı bilgiler ile hareketlerinin izlenebilmesine imkan veren, radyo frekansları ile çalışan otomatik tanıma sistemidir (Auto-ID). Veri ve enerji transferi, mikroçip ve okuyucu arasında herhangi bir temas olmadan sağlanmaktadır.
 
Cihazlar büyük risk altında
 
NFC teknolojisi RFID temelinde geliştirildiğinden dolayı birçok benzerlik mevcuttur. Radyo bağlantıları legal ya da illegal olarak kullanılabilir. RFID ve NFC frekansları hırsızlar tarafından kullanılarak, fark edilmeden, uzak mesafelerden radyo frekansları ile RFID ve NFC çiplerinde depolanan verileri çalabilir veya değiştirebilirler.  Bu yüzden kredi kartları, banka kartları, kimlik kartları, ehliyet ve pasaportlar, kapı giriş kartları, araba anahtarları, cep telefonları risk altındadır. Dolayısıyla nakit kaybı, otomobil hırsızlığı, veri ve kimlik hırsızlığı, özel ve ticari tesislere yetkisiz erişim, çiplerin ve kartların elektromanyetik imhası veya bloklanması söz konusu olabilir.         
 
Ülkemizde ve dünyada siber suçlar her yıl artıyor
 
RFID ve NFC teknolojileri ile yeni nesil dijital hırsızlar, cebinizdeki kredi kartı ve diğer kişisel kartlarınızdan (yeni nesil kimlik, ehliyet, pasaport, kurumsal kimlik kartları gibi) bilgilerinizi ve paranızı kolayca çalabiliyor, personel kimlik kartlarınızı kopyalayarak hem kişisel hem de kurumsal güvenlik ve itibarınızı risk altına sokabiliyorlar. Ülkemizde de hızla artan ve dünyada her yıl binlerce insanı mağdur eden bu soruna çözüm olarak; Vedat Aydın ve Selim Bilgen’in ortaklığında kurulan sgt-g.com, yüzde yüz Türk girişim ve sermayesiyle oluşturulan sertifikalı  RFID-Bloklama Teknolojisine sahip kişisel ve kurumsal aksesuar ürünleri kişisel verileri güvence altına alıyor. Telefon kılıfları, deri kart koruyucu çeşitleri siber saldırganlara geçit vermiyor.