HAYATA BAĞIŞ


Evet, değerli güzel insanlar 3 ila 9 Kasım tarih aralığı Organ Nakli Haftası olmakla beraber çok hassas baktığım önemli bir vatandaşlık görevidir. Hatta olabilirliği uygun görülen organlarımı gönüllü olarak bağış yapmak isteyenlerdenim. Her insanın önemli dönüm noktaları vardır hayatında. Benim dönüm noktamdan çok dönüş noktam dediğim an ise dünya’ya ölü bir bebek olarak doğmuş biri olmamdır. Dolayısıyla yaşama bakış açım (İnsan Hayatına Dokunmak) ve organlarımın, hiç bilmediğim canlara ailelere umut mutluluk onların yaşam hikayeleri olmak iyi dilek ve dualarını almak yaşamak yaşatmaktır. İnsanı yaşatmanın dini dili, ırkı, cinsiyeti, zengin veya fakir ayrımı yoktur. Bırakacağınız en güzel miras hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır.


Peki organ bağışı nasıl yapılır.?  Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarınızın başka hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak tanır. Bir birey, sağlığında vücudunun tamamını veya belirli dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyet ile belirtebilir. Bu şartların sağlanmaması durumunda sırasıyla eşi, 18 yaş ve üzeri çocukları, anne, baba, kardeşlerinin veya yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölen kişiden organ ve doku alınabilmektedir. Birey, ölümünden sonra, kendisinden organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse, organ ve doku alınamaz. Bazı nakiller, yaşarken de yapılabilmektedir.
Bu bağışlarda böbrek nakli ilk sıradadır. İnsan vücudunda 2 böbrek bulunduğu ve bu böbrekler birbirlerinden bağımsız çalıştığı için, bir tanesi bağışlandığında diğer böbrek işlevini kaybetmez. Karaciğer de yaşarken bağışlanabilir. Ancak, yüksek oranda kendini yenileme özelliği olan karaciğerin tamamı bağışlanamasa da, bir parçası bağışlanabilir. Organ bağışını yaşarken yapmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve karar verebilecek durumunda olması gerekmektedir. Bağış yapan kişiye, yapılacak müdahalenin şekli, olası tehlikeleri, sağlığına şimdi veya daha sonra gelebilecek olan zararlar konusunda doktor tarafından bilgi verilmelidir. Bu şartlar altında, bağış yapacak kişi tüm bilgilendirmelerden sonra bağış yapmakta kararlıysa, organlarını yaşarken de bağışlayabilir.

Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü,
(tıbben yaşamın sona ermesi) kararı alınması halinde organlar kullanılmaktadır.
Diğer ölüm hallerinde organlar alınmaz. Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar. Bağışlanan sadece bir organ değil, yepyeni bir HAYAT.

Saygılarımla,
Elif KALAYCIOĞLU