Kafamı Karnımdan Kaldırdığımda


Merhaba kıymetli okurlar.  Geçen gün tv de gençlere mikrofon uzatan programlardan birine rast geldim. Herkes kendince düşüncelerini ve gelecek kaygılarını paylaşıyordu. Gençlerden birisinin paylaştığı bir ifade hem çok düşündürdü beni hem de bu yazıyı yazmama vesile oldu. Peki ne demişti o genç ?
Soru şuna benzer bir ifade idi; ‘’kendinizi akademik olarak yeterince geliştirebiliyor musunuz ?’’
Gencin verdiği cevap da şu ifadeyi içeriyordu; ‘’Kafamı karnımdan kaldırmayı başarabilirsem diğer ihtiyaçlarıma da sıra gelecek!!!’’
Hep duyuyoruz ve çevremizde de şahit oluyoruz. Üniversite gençliğinin yaşadığı barınma ve beslenme problemlerini. Yumurtası, zeytini, peyniri, reçelleri, yağı, balı, sucuğu eksik kahvaltı ile fakültedeki dersine gitmek zorunda kalan gençleri. Haklı olarak diyebilirsiniz, o saydıklarımı kim kaybetti kahvaltı masasında da, o genç bulacak ve derse gitmeden önce doğru düzgün bir kahvaltı yapmış olacak. Haklısınız. Bir kuru simit ya da pohaça neyine yetmiyor o gencin değil mi ?!!!
Kendi okulum geliyor aklıma. Sabah lise gençliğinin yediği genellikle simit ve pohaça. O da harçlık yetti ise. Hatta kimse iddia edemez ki aç karnına derse girmek zorunda kalan çocuk yoktur diye. Öğlen arasında bazen gördüğüm manzara ise şu; evden getirilmiş poğaça,makarna, bulgur pilavı, patates salatası sofraları. Ben hiç evden getirilen tavuk, köfte, sucuk ya da yumurta ile kurulmuş bir öğlen arası sofrasına rast gelmedim okulumda kıymetli okurlar. Bırakın bunları zeytin ve peynir de görmedim öğrenci sofrasında. Varsa yoksa bol karbonhidrat,imkan olursa eser miktarda protein ile geçen günler.
Bu şekilde nasıl gelişecek sağlıklı bir beyin ve sağlıklı bir beden. Nasıl sağlanacak akademik gelişim ve akademik başarı ?!!!
Nasıl mı olacak kıymetli okurlar? İnsanımızın kafasını ama boş ama karbonhidrat ile dolu karnından kaldırtmayı başarabildiğimizde!!!
Hepimiz biliyoruz ki sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Ve yine çoğunuz ile hemfikir olduğuma eminim ki, sadece karbonhidrat tüketen/tüketebilen karbonhidrat kafalardan bilim çıkmaz.
Selam ve dua ile.