Nur Topu


Merhaba kıymetli okurlar. 

Bu yazımda 19.11.2022 tarihinde yapılan öğretmenlik kariyer basamakları yazılı sınavı ve yansımalarına değineceğim. 

Şimdi bir düşünelim hep birlikte. Pek çoğunuz okul denen kurum ile gerek kendiniz, gerek çocuklarınız ve hatta gerekse torunlarınız adına muhatap oldunuz, olmaktasınız ve olacaksınız. Bunun kaçarı yok. 

İmdi bu okul denen kurumda öğretmenler odası olarak adlandırılan bir mekan var. İşte bu mekanda toplu halde bulunan bireylere siz dışarıdan öğretmen diyorsunuz. Zaten odanın ismi de öğretmenler odası. Fakat hali hazırda o bireyler kendi içlerinde öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve ücretli öğretmen olarak ayrıştırılmış durumdalar. Son verilere göre bu üç farklı tür öğretmen grubunun sayıları yaklaşık olarak;  780 bin kadrolu öğretmen. 115 bin sözleşmeli öğretmen. 90 bin ücretli öğretmen şeklinde. 

Taşıdıkları sıfatlara göre özlük haklarında ve özellikle ücretlerinde farklılaşmalar mevcut. Dışarıdan bakıldığında hepsinin ellerinde ders programları var. Her birinin sorumlu oldukları sınıfları var. Her biri, bir diğer meslektaşının 10 dakika önce dersinden çıktığı sınıfa ders anlatmak, sınav yapmak, sınavları değerlendirmek, sosyal kulüp çalışmaları yapmak, sınıf öğretmenliği faaliyetini gerçekleştirmek, nöbet tutmak, okul idaresi tarafından kendisine ayrıca verilen görevleri yapmakla yükümlü.

Taşınan sorumluluklar, külfet ve yapılan iş konusunda her bir öğretmen eşit. Fakat sıra sosyal haklar ve ücretler konusuna geldiğinde, eşit işe eşit ücret evrensel kabulü büyük bir sekteye uğruyor ve bu durum  vicdanen çok rahatsız edici oluyor kıymetli okurlar !!!

Hali hazırdaki resmi bu şekilde kısaca gözümüzde canlandırdıktan sonra gelelim geçen hafta yapılan sınava ve ortaya çıkarması muhtemel sonuçlara.  Bu sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte az önce yukarıda zikrettiğim, öğretmenler odasında bulunan öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve ücretli öğretmen gruplarına nur topu gibi iki öğretmen grubu daha eklenecek. Uzman öğretmenler ve başöğretmenler. Ve tabi ki farklı ücretlendirmeler ile birlikte. 

Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi, uzmanı, başöğretmeni, orta öğretmeni,  son öğretmeni, kariyerde alt basamakta kalanı, üst basamağa çıkanı olmaz kıymetli okurlar. 

Öğretmen öğretmendir. Eğitmek ve öğretmek işini yapar ve aybaşında da aynı işi yaptığı meslektaşları ile aynı ücreti almayı hak eder. 

Öğretmen sıfatı bizatihi ve hali hazırda büyük bir emek ve çaba sonucunda zorluk, çalışma ve sıkıntı ile kazanılmış bir kariyer sınıfını ifade eden büyük ve yüce bir sıfattır. Yirmili yaşların başında eğitim fakültesi kazanılarak başlayan bir serüvendir ki, o tür fakülteleri kazanmak bir dert, okuyup mezun olmak ayrı bir derttir. Mezuniyet sonrasındaki atama ile de güzide yurdun dört bucağında ilim irfan öğretmek için çıkılan bir yolculuktur ve emekliliği olmayan bir kariyer sınıfını ifade eder. 

Sınavlara sığmaz ve sınavlar ile ayrıştırılmaması gereken bir kariyer sınıfıdır öğretmenlik. 

Sizce de öyle değil mi kıymetli okurlar ???

Selam ve dua ile…