BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KADIN BİRİMİ TÜRKİYE OFİSİ KİMDİR?


Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), BM Üye Devletlerini toplumsal cinsiyet
eşitliğini sağlamaya yönelik küresel standartların belirlenmesinde desteklemektedir.
Ayrıca bu standartların uygulanması ve dünya çapında kadınların ve kız çocuklarının bunlardan yararlanabilmesi için gerekli yasaları, politikaları, programları ve hizmetleri tasarlamak amacıyla hükûmetlerle ve sivil toplumla birlikte çalışmaktadır.

UN Women, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları vizyonunu kadınlar ve kız çocukları için gerçeğe dönüştürmek ve kadınların hayatın her alanına eşit katılımının arkasında durmak için dünya çapında çalışmaktadır ve bunun için dört stratejik önceliğe odaklanır:Kadınların yönetişim sistemlerindeki liderliği,katılımı ve bunlardan eşit bir şekilde yararlanması; kadınların gelir güvenliği, insana yakışır işlere sahip olması ve ekonomik özerkliği; tüm kadınların ve kız çocuklarının şiddetin her türünden uzak bir yaşam sürmesi; kadınların sürdürülebilir barış ve dayanıklılığın inşasına katkıda bulunması ve bu konuda daha fazla etki sahibi olması; ve doğal afet ve çatışmaların önlenmesinden ve insani yardım eylemlerinden eşit bir şekilde yararlanması. UN Women, aynı zamanda BM sisteminin toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletme çalışmalarını da koordine etmekte ve desteklemektedir.
 

UN Women Türkiye, 2012 senesinden bu yana 16 Günlük Aktivizm çerçevesinde düzenlediği kampanyalar, etkinlikler ve aktiviteler ile Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturuyor ve herkesi şiddetin önlenmesi için hareketin bir parçası olmaya davet ediyor. Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası; Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ölçekte düzenlenen ve her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden Uluslararası bir kampanyadır. UN Women Türkiye, bu yıl 16 Günlük Aktivizm kapsamında #SheSaidNo kampanyası ile dünya genelinde kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri olan yakın partner şiddetine dikkat çekiyor.Kadınların mevcut veya eski eş ya da partnerleri tarafından maruz bırakıldıkları şiddet olarak tanımlanan yakın partner şiddeti; fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik ve dijital biçimlerde kendini gösterebiliyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile yaptığı son araştırmada 81 bin kadın ve kız çocuğunun kasten öldürüldüğünü ve bu suçun %56’sının yakın erkek partnerler (eş ya da eski eş veya partner) veya aile üyeleri tarafından işlendiğini gösteriyor.

 

Dünya genelinde kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri olan yakın partner şiddeti, Türkiye’de de kendini çarpıcı rakamlarla gösteriyor.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün “Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” araştırmasına göre Türkiye’de her 10 kadından yaklaşık 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalıyor. Eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalmış kadınların yaklaşık yarısı yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmıyor. Her 2 kadından 1’i duygusal şiddet yaşıyor. Her 10 gebe kadından 1’i ise fiziksel şiddet görüyor. Evli kadınlar arasında cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı %12 ve her 3 kadından 1’i ekonomik şiddete maruz kalıyor.UN Women Türkiye, 16 Günlük Aktivizm kapsamında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile engelli kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete de dikkat çekiyor. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ile mücadele mekanizmalarına erişmeye olan ihtiyaca dikkat çeken reels video paylaşımı ile, engelli kadınların ve kız çocuklarının insan haklarından eksiksiz bir şekilde yararlanma hakkına sahip olduğunun altı çiziliyor. Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, UN Women Türkiye tarafından uygulanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan projesi, bu mücadeleye destek sağlayacak bir araştırma hazırlıyor. Araştırmanın sonuçları,Türkiye'deki engelli kadınların hak ve hizmetlere erişimleri ile ihtiyaçlarını ortaya koyacak.


Değerli okurlarımız,engelli olma durumu özellikle erkek ve kadınların yaşadığı toplumsal cinsiyet eşitsizliğini arttırmaktadır. Böylece toplum tarafından ideal bedene sahip olmadığı düşünülen engelli kadının ya da erkeğin bedeni görünmez olmakta ve toplumdan izole edilme sonucuyla karşılaşılmaktadır. Anne, Baba, evlilik kavramının olamayacağı olgusunun hala kırılmamış olması üzerine eğitim seminerlerinin sıklıkta yapılması toplumsal farkındalık adına birlik beraberliği  daha kuvvetli oluşturulmalıdır. Farkındalığı arttırmak adına biz engelli Kadın bireyler olarak ’’ 3 Aralık Dünya Engelliler Haftasına’’ istinaden engelli kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete de dikkat çekmek için reels video paylaşımları gerçekleştirildi.

Bu olumlu farkındalığa bizleri  davet eden Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi, ekibine şahsım ve camiam adına çok teşekkür eder şükranlarımı sunarken aşağıda belirttiğim sosyal medya hesaplarını takip etmenizi rica ederim.

Kampanya için www.shesaidno.info
https://www.facebook.com/unwomenturkiye
https://twitter.com/unwomenturkiye
https://www.instagram.com/unwomenturkey


Saygılarımla,
Elif satı KALATCIOĞLU                 02 Aralık 2022