Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü Çalışmaları

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerince,

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü Çalışmaları

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerince,

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü Çalışmaları
Editor: Mehmet Altunova
10 Şubat 2020 - 20:34

İstanbul Emniyet Müdürlüğü


Bulgaristan Emniyet Birimlerince Bulgar vatandaşlarının ilimizde faaliyet gösteren özel bir hastanede sahte belgelerle organ nakli yaptırdıklarını bildirmeleri üzerine, elde edilen bilgiler doğrultusunda “Organ ve Doku Ticareti” konusu ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde;
F.Ö.(55) isimli Türk vatandaşı bir kadın şahsın ilimizde faaliyet gösteren ve aynı zamanda Bulgaristan Sofya’da da kliniği bulunan özel bir hastanede sigortalı olarak çalıştığı, Bulgaristan vatandaşı olan ve organ nakline ihtiyacı olan alıcıları Bulgaristan’daki klinik vasıtası ile temin edip aynı hastanenin ilimizde bulunan organ nakli birimine yönlendirdiği, daha sonra organ nakline ihtiyacı olan hastanın daha önceden tanımadığı ve aralarında hiçbir tanışıklık ve akrabalık bağı olmayan ancak organ nakli için kan grubu ve diğer şartları uygun olan bir vericiyi temin edip sahte belgelerle alıcı ve vericileri bazen karı-koca bazen de kardeş gibi gösteren belgeler ile görev yaptığı hastaneyi de kandırdığı ve aralarında akrabalık bağı olması sebebiyle alıcı ve vericiyi Etik Komisyonu Kuruluna göndermeden ilgili mevzuat gereği direkt nakil yaptırmaya çalıştığı ortaya çıkarılmıştır. 01.02.2020 günü F.Ö. isimli şahsın; böbrek alıcısı K.L.D.(37) isimli Bulgaristan vatandaşı erkek şahıs ile böbrek vericisi K.L.D. (41) isimli Bulgaristan vatandaşı kadın şahsı kardeş göstermek suretiyle böbrek nakli yaptırmak için getirdiği tespit edilmiş, yapılan operasyonda F.Ö. isimli şahıs hastanede yakalanarak gözaltına alınmıştır.
Operasyon öncesi hastane yetkililerinin böbrek nakli için gelen şahıslara ait belgeleri polisle paylaştığını öğrenen F.Ö isimli şahıs böbrek alıcısı K.L.D.(37) ile böbrek vericisi K.L.D. (41) ve yanlarında bulunan şahısların yakalanmaması için derhal hastaneden çıkararak kaçırdığı tespit edilmiş, alıcı olan K.L.D.(37), yanında bulunan T.G.P.(29), A.G.P.(31) ve A.S.M.(38) isimli Bulgaristan vatandaşları ülkemizden kaçmaya çalışırken Kapıkule Sınır Kapısında yakalanmış, yine şahıslara aracılık yaptığı tespit edilen F.Ö. isimli şahsın eşi M.Ö.(60)’da yakalanarak gözaltına alınmıştır.
Yapılan kontrollerde böbrek vericisi K.L.D. (41) isimli şahısların hastaneye vermiş oldukları belgelerin orijinal olmadığı tespit edilmiş, akraba olarak görünmek suretiyle sahte belge tanzim ederek “Doku ve Organ Ticareti” suçu işlendiği tespit edilmiştir. Böbrek vericisi şahsın gerçek kimliğinin Z.Y.I.(37) olduğu ve şahsın operasyon aşamasında gerçek kimliği tespit edilmeden ülkemizden çıkış yaparak kaçtığı tespit edilmiştir. Soruşturmanın derinleştirilmesi sonucu F.Ö. isimli şahsın daha öncesinde de (2) farklı olayda şahısları akraba göstermek suretiyle böbrek nakli yaptırdığı tespit edilmiştir.
Yapılan operasyonda 17.130 EURO paraya ve şahısların cep telefonlarına el konulmuş, 03/02/2020 günü 6 şüpheli şahıs adli makamlara sevk edilmiş, F.Ö., T.G.P., A.G.P., A.S.M. ve M.Ö. isimli şahıslar adli makamlarca tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edilmiş, böbrek alıcısı K.L.D.(37) isimli Bulgaristan vatandaşı şahıs hakkında ise Adli Kontrol Şartı Hükümleri uygulanmıştır.
 
 
 

Bu haber 656 defa okunmuştur.