Mersin İl Emniyet Müdürlüğü 2020 Faliyetleri Basın Açıklaması

İl Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet ŞAHNE’nin yönetiminde, başarılı çalışmaları ile göz dolduran Müdürlüğümüz birimlerinin yıl içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar;

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü 2020 Faliyetleri Basın Açıklaması

İl Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet ŞAHNE’nin yönetiminde, başarılı çalışmaları ile göz dolduran Müdürlüğümüz birimlerinin yıl içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar;

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü 2020 Faliyetleri Basın Açıklaması
Editor: Mehmet Altunova
26 Ocak 2021 - 23:35 - Güncelleme: 27 Ocak 2021 - 00:14

Mersin İl Emniyet Müdürlüğü


Şehri 1359 polis kamerası izliyor…

Mersin Emniyet Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) pek çok adli olayın aydınlatılmasında büyük rol oynayan güvenlik kameraları ile günlük hayatımızda her şey kayıt altına alınıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte suçlunun yakalanmasında büyük rolü oynayan kameralardan İl merkezi ve ilçelerimizde toplamda 420 KGYS noktasında 1359 KGYS Kamera, 41 PTS noktasında 202 PTS kamerası bulunmaktadır. Kural tanımayanlar Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (KGYS) ile belirleniyor. Komuta merkezinde bulunan dev ekranlardan şehrin her ucunda bulunan kameralar dönüşümlü olarak izleniyor. Önemli noktalar ve bu noktalarda gelişen olaylarda 155 Polis imdat hattına gelen ihbarlarla ilgili kameralar takip edilerek, olay canlı olarak izlenerek müdahalelerde ciddi zaman kazanılmaktadır.

88 adet kamera daha emniyet envanterine girdi

İlimizde toplumsal olaylarla ilgili, birimler arasındaki koordinasyon ve bilgi akışının sağlıklı ve hızlı sağlanabilmesi amacıyla ilave 88 adet 4.5G uyumlu kamera temin edildi. Anlık Görüntü ve Ses Aktarım Sistemi'ne (AGSAS) entegre edilen kameralar, 2020’nin başlarında il emniyet müdürlüğümüze bağlı eğitim, spor güvenliği ve çevik kuvvet şube müdürlüklerine gönderilerek kullanılmaya başlandı.

Kadına Şiddet, KADES

Eğitim Şube Müdürlüğümüz tarafından (115) dönem halinde toplamda (4982) personele Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Eğitimi verildi. 2020 Yılında toplamda 1416 Kades İhbarında bulunulmuştur. Yapılan ihbarlardan 410’nun asıllı olduğu tespit edilmiş, 1354 şahıs yakalanmış, bu şahıslardan 392 ‘si tutuklanmış, 277 sine Adli Kontrol şartı uygulanmış, 685 ise serbest bırakılmıştır. Müdürlüğümüz personeli tarafından Merkez ve dış ilçelerimizde bulunan mahallelerde vatandaşlarımız 6284 Sayılı Kanun, Toplumda Kadının Hakları, Aile İçi ve Kadına Şiddet ile ilgili konularda bilgilendirildi. Ayrıca cep telefonlarına KADES uygulaması yükletilerek tanıtımı yapıldı.

Bekçiler Göreve Başladı, Asayiş Olayları Azaldı…

2 dönem halinde (650) Çarşı ve Mahalle Bekçilerine Geliştirme Eğitimi, halkla iletişim ve ilişkiler ve görev alanlarını içeren kanun hakkında bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. İlimizde Bekçilerimiz, halkın sevgilisi, suçluların korkulu rüyası olmuştur. Özellikle geceleri ev ve iş yerlerinde meydana gelen hırsızlık olaylarının cereyan ettiği alanlarda görevlendirilen çarşı ve mahalle bekçilerimiz sayesinde geçmişte suçların önlenmesinde sağlanan büyük başarının, genç ve dinamik yeni bekçi kadrolarımızla çok daha ileriye götürülecektir.

Mersin Halkı Bilgilendirildi…

İlimizde suç ve suçluyla etkin mücadele kapsamında tüm emniyet birimlerimiz koordineli şekilde çalışmalar yürütmektedir. İlimizde yapılan alan çalışmaları ve operasyonel faaliyetlerin yanı sıra, suçun önlenmesi aşamasında vatandaşlarımızın suç ve suçludan korunması için çeşitli yollarla bilgilendirilmeleri ve tedbir almaları amacıyla; Huzur, Mahalle ve Site, Kamu Kurumu ve Özel Kurumları ile Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme ve Okul Aile Birliği toplantıları yapıldı. Düzenlen (222) toplantıda yaklaşık 14225 kişi Suç oluşumunun önlenmesi amacıyla, alınacak tedbirler, birim faaliyetleri ve asayiş konuları hakkında bilgilendirildi. Hane, Esnaf ve Özel-Kamu Kurum Kuruluşlarına ziyaretler düzenlendi. Toplamda 80.085 kişi TDP faaliyetleri, güvenli internet kullanımı, genel asayiş konuları, suçtan korunma yolları gibi konularda bilgilendirildi.

KOVİD-19 tedbirleri kapsamında;

İlimizde halkın yoğun olduğu yerlerde bulunan vatandaşlarımız, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları, maske takmaları ve sosyal mesafenin önemi gibi konularda bilgilendirilmiştir. Bu süreçte sokağa çıkma kısıtlaması olan yaşlılarımızın gıda ve temel ihtiyaçları mahalle polislerimizce karşılanmış, salgın hastalık sebebiyle çalışamayan ve zor durumda olan vatandaşlarımız tespit edilerek gıda yardımı yapılmış, park bahçe gibi belirli noktalara yiyecek ve su bırakılarak sokak hayvanlarının beslenmesi sağlanmıştır. Toplamda 115.715 kişiye bilgilendirme yapılmıştır. Koronavirüs salgınına yönelik en önde mücadele eden ekiplerimiz, halkın moralini yüksek tutmak için de çabaladı. Koronavirüs nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunanlara sokağa çıkma yasağı getirilmesinin ardından İlimiz merkez ve ilçelerinde ekipler park ve bahçeleri dolaşmaya başladı. Dışarıda gezen 65 yaş ve üzeri vatandaşları uyaran polis, evlerine gönderdi. Salgın riski nedeniyle kurallara uyulması için sokaklarda megafonlarla koronavirüs nedeniyle vatandaşların zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları yönünde uyarı anonsları yapıldı. Sokakları dolaşan polisler araçlarından megafonla; "65 yaş ve üzeri sevgili hemşerilerimiz evinizde kalmanız sizlerin ve sevdiklerinizin sağlığı için hayati derecede önemlidir. Lütfen zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayalım" anonsu yapıldı. Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle, yurtdışından ülkemize giriş yapan ve 14 gün süre ile Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait Öğrenci Yurtlarında karantina altında kalan vatandaşlarımızın yurtlarda barınma, yerleştirilmesi ve tahliye edilmesi süresince gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır.

Toplu taşıma araçlarına koronavirüs denetimi…

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, kontrol noktalarında toplu taşıma araçlarına yönelik koronavirüs denetimi yaptı. durdurulan araçlarda koronavirüs tedbirleri kapsamında ekipler, vatandaşların ve sürücülerin sosyal mesafe kurallarına uyup uymadığını, maske takıp takmadıklarını denetlendi. Ayrıca ekipler, araç içerisinde bulunan yolculara, sosyal mesafe, maske takımı dezenfektan konusunda bilgi verdi.

Sağlık İçin Hepimiz İçin…

“Sağlık İçin Hepimiz İçin” sloganıyla Mersin Valisi Sayın Ali İhsan SU, İl Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet ŞAHNE’nin ve il protokolünün katılımı ile değişik tarih ve saatlerde ilimiz merkezinde korona virüs denetimleri gerçekleştirildi. Personelimizin vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıttığı denetimler esnasında; maske, fiziki mesafe ve temizlik kurallarına riayet etmenin önemini vurgulandı. Ayrıca alınan önlemler ile salgınla mücadelede örnek olabilecek başarılı uygulamalara imza atıldı.

Uyulan Her Kural Bizi Hayata Bağlar…

Trafik güvenliği meselesi en fazla alıştığımız ama aslında içimizi en çok yakan, bu ülkeye en çok zarar veren sorunlardan biridir. İlimizde trafik düzeninin sağlanması ve trafikte can kaybının meydana gelmemesi için toplumda farkındalık yaratan trafik kültürünün oluşmasını hedefleyen bir çok proje gerçekleştirildi. 2020 yılı Karayolları Trafik Güvenliği haftası kapsamında Mayıs ayı içerisinde ilimiz Akdeniz ilçesi Güneş İlkokulu’nda Trafik Eğitim Parkı yaptırıldı.

Ben de Kaskımı Takıyorum

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce hazırlanan Kask kampanyasının 3 etap şeklinde gerçekleştirildi. Etkinliklere Mersin Valisi Sayın Ali İhsan SU, il Emniyet Müdürümüz SAYIN Mehmet ŞAHNE ve il protokolünün katılımı ile gerçekleştirildi. İl merkezi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmakta olan emniyet kemeri simülasyon aracı ile vatandaşlarımızın kazalarda yaralanmalarını en aza indirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla toplam 4.169 vatandaşımıza eğitim verilmiştir. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı trafik birimlerince, il genelinde motosiklet sürücülerine yönelik yoğunlaştırılmış olarak bilgilendirme ve kask kullanımı denetimi faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

2020 Ekip Kontrol Faaliyetleri


Kontrol Edilen Araç Sayısı: 1.546.828 Emniyet Kemeri Kontrol Sayısı: 384.378 Emniyet Kemerinden Yazılan Ceza Sayısı: 15.934 Hız Denetim Kontrol Sayısı: 101.024 Hızdan Yazılan Ceza Sayısı: 101.024 Alkol Denetimi Kontrol Sayısı: 176.326 Alkollü Araç Kullanmaktan Yazılan Ceza Sayısı: 6.359 Ceza uygulanan sürücü sayısı: 162.043 Trafikten Men Edilen Araç Sayısı: 12.287 Geri Alınan Sürücü Belgesi Sayısı: 7.377 Toplam Ceza Sayısı: 351.410  2020 yılı Mersin il geneli tescilli araç sayısı 672.418 dir.  Trafik polislerince 2020 yılında 1.546.828 araç kontrol edilmiştir.  Emniyet kemeri kullanım durumu bakımından 384.378 araç kontrol edilmiş ve bu kontroller sonucunda emniyet kemeri kullanmamaktan dolayı 15.934 sürücüye ceza işlemi uygulanmıştır.  İl genelinde 101.024 araç hız denetimine, 176.326 sürücü alkol kontrolüne tabi tutulmuştur.  Yapılan kontroller sonucu 162.043 sürücü ve 351.410 araca cezai işlem uygulanmıştır.  Eksiklik veya kusurları bulunduğu gerekçesiyle 12.287 araç trafikten men edilmiş, 7.377 sürücünün ehliyeti geçici olarak geri alınmıştır.

Birlik ve beraberlikte kuvvet vardır ilkesinden hareketle İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından sosyal yardım fonu oluşturulmuş, üye olan personellerimizden toplanan yardımlar ile; – (136) personele Evlilik Yardımı olarak Çeyrek Altın, – (84) personele Sünnet Yardımı olarak Çeyrek Altın, – (254) personele Doğum Yardımı olarak Çeyrek Altın, – (124) personele Emeklilik Yardımı olarak Yarım Altın, – (18) Personele Olağanüstü Durum Yardımı, – (6) Personele Eş/Çocuk Vefat Yardımı, – (4) Personelin vefatından dolayı ailesine Vefat Yardımı yapılmıştır.

2020'de kanun ve kurallara aykırı davrananlar;

İlimiz merkezinde açık alanda 153 basın açıklaması gerçekleşmiş, söz konusu basın açıklamaları esnasında Güvenlik Şube Müdürlüğümüzce tespiti yapılan ihlallerden ötürü 13 etkinlikte toplam 100 şahsa 5326 sayılı Kabahatler Kanunu (32. Madde Emre Aykırı Davranış) ve 1593 sayılı Umumi Hıfsıhha Kanunu (282. Madde) kapsamında idari işlem yapılmıştı İlimiz genelinde 6769 Sayılı Sinai Mülkiyet Kanununa Muhalefet suçu kapsamında 193 adet giyim malzemesine, ayakkabı tişört vb. ürüne, 3737 adet temizlik malzemesine (şampuan deterjan), 47.455 adet ambalaj ve telefon aksesuarına el konulmuş, toplam 68 şüpheli hakkında gerekli adli işlemler yapılmıştır.

Toplumun Uyuşturucu ile Mücadelede Farkındalığının Artırılması

aaliyetleri çerçevesinde; muhtarlar, okul servis şoförleri, esnaf, zabıta teşkilatı, temizlik görevlileri, diğer belediye çalışanları, özel güvenlik teşkilatı ve toplumun her kesimine uyuşturucu ile mücadeleye destek olmaları ve ihbar mekanizmasına katılmaları amacıyla eğitim verilmiştir. Mersin merkez ve tüm ilçeleri kapsayacak şekilde Belediye Personelleri, Öğretmenler, STK, Esnaf, Okul aile birliği, Muhtarlar, Din Görevlileri, Özel Güvenlik çalışanları ve Emniyet Teşkilatı, toplu etkileşim merkezlerinde, (Mersin Üniversitesi Kampüsü, Fuarlar, Alışveriş Merkezleri, Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Tren Garı) personellerine yönelik eğitim seminerleri düzenlenmiş hazırlanan bilgilendirme ve bilinçlendirme materyalleri dağıtılarak, 29035 kişiye ulaşılmıştır.

İşte Geçen Yılın Narkotik Rakamları

3 bin 269 olaya müdahale edilirken, 4 bin 511 uyuşturucu satıcısı yakalandı. Bu kişilerden 809 kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan çalışmalarda 512.642 gram esrar, 88.067 gram eroin, 308.343 gram kokain, 399.884 adet captagon hap, 37.616 adet extacy hap, 24.958 gram metamfetamin, 46.871 gram bonzai maddesi ele geçirildi.

Önemli Olan Zoru Başarmak…

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında uyuşturucu satıcılarına göz açtırmayan Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz nüfusu 1 milyondan fazla olan iller arasında 2017-2018-2019 yıllarında olduğu gibi uyuşturucu ile mücadele başarı sıralamasında 2020 yılında da Türkiye birincisi oldu.

Ekipler 2020'da 1228 kayıp kişiyi ailelerine kavuşturdu
2020 yılında Mersin genelinde 1228 Kayıp Şahıs müracaatı yapılmış, yapılan çalışmalarda bu şahıslardan 1189 u bulunarak ailelerine teslim edilmiştir. Terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz…. Tem Şube Müdürlüğümüzce terör örgütlerinin eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik olarak; 2020 yılı içerisinde 37 operasyon yapılmış, 466 şüpheli şüpheli hakkında adli işlem yapılmış ve bu şüphelilerden 67’si tutuklanmıştır. PKK/KCK terör örgütü başta olmak üzere terör örgütlerinin kırsal alan kadrosuna katılım yapan şahısların teslim olması amacıyla ikna faaliyetleri kapsamında yapılan aile görüşmelerinde 2020 yılı içerisinde 1221 aile görüşmesi gerçekleştirilmiş, yapılan görüşmeler neticesinde 10 şahsın örgütten kaçarak teslim olması sağlanmıştır. 2020 yılı içerisinde yürütülen sosyal faaliyetler kapsamında; 20 konferans (18 Kamu Kurumu-2 Okul) düzenlenmiş ve 2.097 kişiye ulaşılmış, 37 stant çalışması yapılmış ve 21.569 kişiye ulaşılmıştır. (Hediyelik Eşya Fuarı, Yöresel Ürünler Fuarı, Mobilya Fuarı, 25 kasım KADES Etkinliği, Üniversite Kayıt Dönemi), Yapılan 249 değişik sosyal-kültürel faaliyette 2.649 kişiye ulaşılmıştır.

Kurumlar Arası İşbirliğine Önem Veriyoruz…

Güvenlik hizmetlerinin etkin ve hızlı yapılabilmesi için toplumla iç içe ve top yekûn yürütülmesi amacı ile kısa sürede mahalle muhtarlarıyla, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle, esnaf ve tüccarlarla, iş dünyasının temsilcileriyle, cami imamlarıyla, okul müdürleriyle bir araya gelen Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet ŞAHNE, bu toplantılardan edindiği bilgi, şikâyet ve talepleri Emniyet Müdürlüğümüzde ilgili birim yöneticileri ile birlikte yorumlayarak, kentin güvenlik ve huzur çıtasını yükseltmenin çabasını sergilemektedir. Alkollü İçki Kaçakçılığı suçu kapsamında önleyici faaliyetlerimiz, denetim ve kontrollerimiz düzenli olarak yapılmakta, etkin bir mücadelenin sağlanması için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. 2020 yılı içerisinde kaçak/sahte içki satan şahıs ve şahısların yakalanmasına yönelik toplam 1.610 tekel büfe denetlemesi yapılmıştır. Ayrıca KOM Daire Başkanlığınca gönderilen ‘Sahte Para’ konulu broşürler vatandaşlara bilgilendirme amacıyla dağıtılmış, vatandaşlar sahte para konusunda bilinçlendirilmiştir.

Suçlular parmak izinden tespit ediliyor…

Emniyet Müdürlüğümüz suç ve suçlunun tespiti ve ispatına yönelik teknik çalışmalar da yürütmektedir. Bu kapsamda 2020'de meydana gelen 2826 olayla ilgili toplanan 2449 bulgu laboratuvarlarda incelendi. Çalışmalar sonucu bulgular üzerinde 1081 parmak izi tespit edildi. DNA incelemesi sonucu 81, balistik incelemesi sonucu 35 kişi tespit edildi.

Vatandaş ile Devlet arasındaki köprü…
Emniyet Müdürlüğümüz Medya-Halkla İlişkiler ve Protokol Şube Müdürlüğünce CİMER, Bakana Mesaj, E-Posta, Dilekçe gibi yollarla yapılan 4408 başvuru incelenerek, etkin, süratli ve doğru bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlandı.

Büyük Operasyonlarla Yakalandılar….
2.418 olaya müdahale edilirken, 2.999 şüpheli şahıs yakalandı. Bu kişilerden 131 kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan çalışmalarda; 5.351.574 litre akaryakıt, 55.165 paket sigara, 60.628 kg tütün, 8.575 şişe kaçak içki, 9.286 litre sahte olduğu değerlendirilen alkol, 875 adet gümrük kaçağı cep telefonu, 34.254.820 adet makaron, 99.450 adet tıbbi ilaç/ürün, 307.121 adet cinsel içerikli ilaç/ürün, 334 adet tarihi eser olduğu değerlendirilen ürün, 35.396 adet puro, 625 kg muhtelif kaçak gıda, 455 adet kol saati, 826 adet sahte para, 49 adet sahte nüfus cüzdanı, 276 adet sahte çek/senet, 14.453 adet naylon fatura, 11 adet sahte pasaport, 28 adet sahte sürücü belgesi, 64 adet tabanca, 74 adet şarjör, 2.582 adet fişek, 27 adet tüfek, 35,05 gram kaliforniyum olduğu değerlendirilen ürün ele geçirilmiştir. KOM Şube Müdürlüğümüz Türkiye genelinde olay sıralamasında 5., akaryakıt yakalamasında 1.,tütün yakalamasında 1.olmuştur. Halkla ilişkiler, iletişime dayanan bir ilişkidir. Polisin, suçla mücadelede toplumun güven ve desteğini kazanmak için iki yönlü bir şekilde halkla ilişki kurması gerekmektedir: Bunların birincisi, topluma bilgi vermek, ikincisi halkın dilek, istek, şikayetleriyle ilgilenmek ve bunları sonuçlandırmaktır. Meslek kariyerinin hemen her aşamasında, hayata dair her şeyin yaşandığı sokaklardan kopmayan, bu sokaklarda insan güvenliğini sağlamaktan mutlu olan İl Emniyet Müdürümüz Sayın Mehmet ŞAHNE her daim halkın içinde oldu, onları yalnız bırakmadı.

Hayvanları Koruyalım, Mutlu Bir Gelecek Sağlayalım…
Yılın her günü hayvanları korumak, onların daha iyi koşullarda beslenmelerini, barınmalarını sağlamak, yıllardır hayvanlara karşı yapılan haksızlıklardan kötü muameleden korumak ve toplum bilinci oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Asayiş Şube Çevre, doğa ve hayvanları koruma büro amirliği olarak 2020 yılı içerisinde çeşitli suçlardan İşlem yapılan 20 şahsa toplam 96.484 TL idari para cezası uygulanmıştır

İlin Asayiş Raporu
Asayiş Şube Müdürlüğü olarak 2020 yılı içerisinde Cinayet, Gasp, Ahlak, Yankesicilik ve Dolandırıcılık, Hırsızlık ve Oto Hırsızlığı Büro Amirlikleri tarafından takip edilen toplam 1050 olayla ilgili 1354 şahıs yakalanmış, bu şahıslardan 392 ‘si tutuklanmış, 277 sine Adli Kontrol şartı uygulanmış, 685 ise serbest bırakılmıştır.

Bu haber 1815 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum