Mezine Sırakaya; “2023 seçilen kadınların yılı olmalıdır”

Sırakaya, 5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümünde, hedefin 2023’ü seçilen kadınların yılı ilan etmek olması gerektiğini söyledi.

Mezine Sırakaya; “2023 seçilen kadınların yılı olmalıdır”

Sırakaya, 5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümünde, hedefin 2023’ü seçilen kadınların yılı ilan etmek olması gerektiğini söyledi.

Mezine Sırakaya; “2023 seçilen kadınların yılı olmalıdır”
Editor: Mehmet Altunova
05 Aralık 2022 - 16:43

Mehmet Altunova / Genel Yayın Yönetmeni


GAKATAD (Gazişehir Kadın Taraftarlar Derneği) Başkanı Gazeteci Mezine Sırakaya “Karar verici organlarda yeterince temsil edilmeyen kadınlar: sesiniz daha güçlü çıkmalı ve kadınlar adına karar veren erkekleri bastırmalı. Cumhuriyet tarihinde hiç kadın milletvekili çıkaramayan illerden Kadın Milletvekilleri çıkmalı, yerel yönetimlerde kadın belediye bakanları artmalı. Mücadelemiz dün büyüktü bugün daha da büyük” diyerek Kadınların siyasette ki rolünün arttırılması için kadınların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Sivil Toplum Kuruluşlarında görev alan Gazeteci Sırakaya, MHP’den 25. 26. Dönem Gaziantep Milletvekili adayı, 2019 yerel seçimlerinde ise Şehitkamil Belediye Başkan A. Adayı olduğunu, uzun yıllar teşkilatlarda görev aldığını belirterek, “Cinsiyet eşitsizliğini kaldırmak bizim elimizde. Toplumsal ve Kültürel yapılardan kurtulup siyasete dahil olmak gerek. Siyasi arenaya giriş siyasi parti teşkilatlarında görev almaktan geçer. 2023 Güçlü Türkiye’yi inşa etmek Güçlü Kadınlarla, cesur kadınlarla gerçekleşecektir” dedi.

Kadının eş ve anne olması, ev ve iş sorumluluğu siyasi ilgisizliği beraberinde getirirken kadının ekonomik özgürlüğünün olmaması ve toplum baskısı da kadının siyasette varlığını hissettirememesinin başlıca nedeni haline geliyor. Tüm bu zorlukları aşabilmek mümkün. Kadın gücünü tartışmaya gerek yok. Önce İnsanız. Dünyada kadın ve erkek olarak varlığımızı sürdürüyoruz. Birlikte nefes alıyor, birlikte yaşıyoruz. Ancak 21. Yüzyılda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de KADIN hala varlığını hissettirmeye çalışıyor.

Uzun yıllar siyaset yaptığını ancak tüm çabalara rağmen belli bir çizgiden sonra ilerleme kaydedilemediğini ve kadınların siyasi parti listelerinde sadece adının olduğu, seçilebilecek yerden aday gösterilmediklerini ifade eden Sırakaya, “Listelerde yer alacak kadın adayların seçilemeyecek sırada olması fikri üzücü. Kadın olarak siyasi arenada maddi manevi çok mücadele verdim. Aday olduğum dönemlerde diğer partilerin listesinde ki kadın adayları da kontrol ettim. Değişen bir şey yoktu. Bakın Gaziantep Türkiye’nin ilk Kadın Büyükşehir Belediye Başkanını seçmesiyle gündeme geldi. Kadın olarak verilen mücadelenin meyvesiydi bu. Şehrimiz adına sevindirici.  İktidar partisinde seçilme şansınız yüksek. Yine Gaziantep siyasi tarihine bakıldığında son yıllarda iktidar partisinden her seçimde bir kadın milletvekili çıkmış. Diğer partilerin seçilen bir kadın milletvekili yok. Kadın İl Başkanı olan parti var mı şu an da! YOK! İlçe başkanı var mı? 14 milletvekili olan Gaziantep’te kaç kadın milletvekili var? Sadece bir. Teşkilatlara bakın yönetimlerde cinsiyet eşitliği var mı? Her fırsatta anamız, bacımız, başımızın tacı kadınımız, diyoruz. Kadının adı var, kendi yok. 

“SEÇİLEBİLECEK SIRADA KADIN ADAY OLMAYAN PARTİLERE SESİNİZİ DUYURUN”

Sırakaya, “Üyesi olduğunuz, sempati duyduğunuz partilerinize bu konuda telkinde bulunun. Biz kadınlar siyasi partilerin listelerinde sadece seçilemeyecek yerde yer alıyoruz. Zaten partilerin çıkarttıkları milletvekili sayısı belli, birde üzerine erkek egemen bir teşkilat ile karşı karşıya kalıyorsanız işiniz zor. Tüm partilerde İl, İlçe teşkilatlarında kadın sayısının artması gerekiyor. Seçilebilecek sıradan kadın aday listesi olmayan partilere sesinizi duyurun. Toplumda karşılığı olan, siyaset ve yönetim kabiliyeti olan kadın arkadaşlarınızı siyasete dahil olmaları için teşvik edin. Kadın Aday adayı sayısının yükselmesi için harekete geçin ve sadece seçen değil seçilen olmayı başarın.

Ben Kadınlarımızın aynaya bakıp “Ben neden siyaset yapmıyorum? Ben milletvekili olmalıyım! Ben Belediye Başkanı olabilirim! Ben sadece seçen değil, seçilen olabilirim!” demesini istiyorum. Sadece erkekleri eleştirirsek haksızlık etmiş oluruz. Kadınlar birlikte olursa güçlü olur ve teşkilatlarda sayısı arttıkça, seçilen kadınların sayısı artar. Her yıl Cumhuriyetin ilk yıllarında mecliste yer alan kadın milletvekillerimizin sayısı ve günümüz milletvekili sayısı ile kıyaslama yapıyoruz, iktidarı ve partileri eleştiriyoruz. Peki biz seçilebilmek için ne yapıyoruz?  Hep aynı şeyleri konuşuyoruz. Ama yol alamıyoruz. Bunun yolu her yıl aynı konuyu masaya getirip götürmek değil. Biz Kadınlar seçmenlerin yarıdan fazlasını oluşturuyoruz. Peki seçilecek sıraya kadın aday koymayan partilere tepki gösteriyor muyuz? Yoksa Kadın Kolları adı altında toplanıp kapı kapı oy mu topluyoruz. Oy veren, oy toplayan değil seçilen olmak için kadınlar sesini daha gür çıkartmalı ve hak ettiği çoğunluğu almalıdır. Bunun yolu güç birliğidir.  Umarım kadınlar sesini gür çıkarır ve 2023’ü seçilen kadınların yılı ilan ederler” dedi.

5 Aralık 1934 ve TÜRK KADINI

Sırakaya, Güçlü Türkiye, Güçlü Kadınlarla mümkündür diyerek, “1930 yılında önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme ve milletvekili seçme ve seçilme hakları, almasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve TBMM’de ona destek veren milletvekillerine teşekkür ediyor minnet ve rahmetle anıyorum. Ne Mutlu Türküm diyene! Ne Mutlu Türk Kadınıyım Diyene!” ifadeleriyle kadınlara seslendi.

Bu haber 17258 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum