“Polis Arama Kurtarma” Birimi Açılış Töreni Gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun katılımları ile “Polis Arama Kurtarma” birimi açılış töreni, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nde düzenlendi.

“Polis Arama Kurtarma” Birimi Açılış Töreni Gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun katılımları ile “Polis Arama Kurtarma” birimi açılış töreni, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nde düzenlendi.

“Polis Arama Kurtarma” Birimi Açılış Töreni Gerçekleştirildi.
Editor: Mehmet Altunova
22 Ocak 2021 - 18:03

Emniyet Genel Müdürlüğü


İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun katılımları ile muhtemel afetlerde yürütülecek arama ve kurtarma faaliyetlerinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) ve afetzede vatandaşlarımıza destek olunması amacıyla kurulan “Polis Arama Kurtarma” birimi açılış töreni, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nde düzenlendi.

Tören programına ayrıca Bakan Yardımcıları Sayın Muhterem İnce ve İsmail Çataklı ile Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sayın Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Sayın Ahmet Kendir, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Hasan Kaan Karalı, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Sayın Yılmaz Çolak, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları, Başkanlar ve Daire Başkanları katıldı.

Açılış töreni programı, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, afet hazırlık çalışmalarına dikkati çekerek, “Dışarıda duran iki tır, dört tane de dorse var. Bunların oluşmasına Elazığ depreminde karar verdik. Vatandaşımıza hazır yemek ikram edecek bir aracımız hazır. Şimdi bir öğünde on bin kişilik yemek verecek mobil aşevimiz var.” diye konuştu. Emniyet birimlerinin, jandarma arama kurtarma birimlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve AFAD'ın afet anına çok önemli bir disiplin getirdiğini belirten İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, PAK timleri ile afete daha hazır hale gelen bir tabloyu gerçekleştireceklerini söyledi.

Soylu, afet anı müdahale kapasitesine çok büyük kurumsal tecrübe ve güç kattıklarını belirterek, PAK'ın, afet yönetimi stratejisinin bilinçli bir parçası olduğunu söyleyerek, “İnanıyorum ki; Polis Arama Kurtarma ekibimiz, afetlere müdahale konusunda gücümüze güç katacaktır.” dedi. Arama kurtarma konusunda önemli bir eksiklik olan afet kimliklendirme çalışmalarına değinen İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde Afet Kriminal İnceleme (AKİ) adlı bir birim kurarak bu alanda da bir ilke imza attıklarına dikkati çekti.

Soylu, “AKİ ekiplerimizin, kullandıkları teknoloji itibariyle bugün dünyadaki örneklerinden bir adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun en büyük sebebi, bu ekiplerin yalnızca felaket bölgesinde hayatını kaybeden canlarımızın kimliklerini belirlemesi değil aynı zamanda felaket bölgesindeki suç olaylarını araştırma yeteneğine sahip olması ve teknik konularda tespit ve belirleme çalışması yapabilmesidir.” dedi. Türkiye'nin afet bölgesi olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Soylu, bunu herkesin başucu cümlesi yapması tavsiyesinde bulundu. Vatandaşlardan binalarının deprem dayanaklılığını test ettirmelerini isteyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem anında yapılması gerekenlerin de tatbik edilmesi uyarısını yaptı.

Emniyet Genel Müdürü Sayın Mehmet Aktaş, “Emniyet Teşkilatımız, ‘önceliğimiz insan’ diyerek her durum ve şart altında insanımızın yardımına koşmayı en asli görevi kabul etmektedir. Vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamanın yanında, her başı sıkışana uzanan yardım elimiz ile vatandaşımızın zor anında yanında olmak polislik mesleğinin temel ilkesidir” vurgusunu yaptı.

Deprem ve diğer afetlerde, ilgili kurum ve kuruluşların gerekli müdahaleleri süratle yapma noktasında yoğun bir gayret sarf ettiğini vurgulayan Aktaş “Sayın Bakanımızın talimatıyla ülke olarak sahip olduğumuz bu kapasiteyi daha da artırmak için Polis Teşkilatımız bünyesinde de, deprem başta olmak üzere doğal afetlere müdahale edebilecek bir yapıyı kurarak, çok önemli bir adım atıyoruz. Güvenlik Daire Başkanlığımız koordinesinde Ankara ve İstanbul Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüklerinde ‘Arama ve Kurtarma Şube Müdürlükleri’, Ankara, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, İstanbul, İzmir, Van İl Emniyet Müdürlüklerine bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerinde de ‘Arama ve Kurtarma Birlik Amirlikleri’ kurulmuştur” şeklinde konuştu.

Özel Harekât Başkanlığı bünyesinde de Adana, Antalya, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun ve Trabzon’da ‘Polis Arama Kurtarma Birlikleri” oluşturulduğuna dikkat çeken Sayın Aktaş, “AFAD Başkanlığımız, tam teçhizatlı 3 adet orta tonaj arama kurtarma aracını teşkilatımıza hibe ederek, Polis Arama Kurtarma birimimizin kullanımına vermiştir. Bununla beraber afet bölgelerinde vatandaşımızın acil gıda ihtiyacını karşılamak üzere, aynı anda 10 bin kişiye sıcak yemek verebilecek kapasiteye sahip, 2 adet mobil mutfak da satın alınarak, hizmete hazır hale getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca yeni araç ve ekipmanların temini noktasında da çalışmaların sürdüğünü dile getiren Aktaş, “Afet ve acil durumlarda araç, gereç, malzeme ve personel planlamalarını yaparak merkezdeki ve sahadaki ekiplerimiz vasıtasıyla afet öncesi, esnası ve sonrasında kamu düzeni, asayiş, can ve mal güvenliği ile trafik akışını kesintisiz sürdürmek amacıyla teşkilatımız tarafından yapılacak işlemlerin ve koordinasyonun planlandığı Emniyet Genel Müdürlüğü Afet Müdahale Planı’nı da güncelledik ve ilgili birimlerimize dağıtımını sağladık.” diye konuştu.
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak araç ve malzemeleri inceledi ve görevli personelden bilgi aldı.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu haber 1306 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum