İNFAZ KORUMA MEMURLARI
Merve Erkut

Merve Erkut

Merve ERKUT / Evde Bakım Hemşiresi

İNFAZ KORUMA MEMURLARI

24 Mart 2021 - 01:03

Türkiye’de  cezaevlerinde  görev yapan her unvan ve kadroda yetmiş bin İnfaz Koruma Memuru bulunmaktadır. İnfaz koruma memurları üç yüz yetmiş kurumda pandemi döneminde ailelerinden uzakta gerek malta da, koğuşta, aile görüş odalarında, açık ve kapalı kurumlarda üretim de yaparak özveriyle çalışmakta ve sürecin normalleşmeye geçmesini beklemektedirler.

Diğer güvenlik birimleri gibi riskli bir meslek faaliyeti yürütmektedirler. İnfaz ve koruma memurları yaptıkları işin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasında, ülkemizin kolluk kuvvetleri olan Emniyet ve Jandarma teşkilatının muhatap olduğu aynı suç ve suçlu gruplarıyla muhatap olmakta, ancak Emniyet ve Jandarma teşkilatları personelinin sahip olduğu özlük haklarından mahrum, daha güvencesiz olarak çalışmaktadır. Bu durum benzer işi yapan meslek grupları arasında ayrımcılığa neden olmakta ve iş barışını bozmaktadır.
 
Cezaevlerinde görev yapan infaz ve koruma memurlarının özlük hakları ve çalışma koşulları ve görevleri sırasında emekliliklerinde daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri için gerekli düzenlemeler gerekiyor. İnfaz koruma memurlarının da riskli çalışma grubu olarak değerlendirilmesi ve bu kapsamda başta kadro, özlük ve mali sorunları olmak üzere tüm beklenti ve taleplerinin giderilmesi gerektiği 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Hizmetlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğüne göre vücut ve ruh bütünlüğünün korunması gereken hükümlü ve tutukluların ve kurumun her türlü asayişini, disiplinini, eğitim ve bireysel gelişim programlarına ve sağlık hizmetlerine katılmasının sağlanması işini icra etmektedirler. 
 
Tehlikeli bir sorun da, televizyon dizilerinde ve diğer mecralarda kötü gösterilen ceza evi personelinin  biran önce imajını ve onuru göz önüne alınarak yayın yapılması gerekli. Toplumumuzun televizyon karşısında bir kaç saniye görmeye dayanamadığı suçları ıslah etmek ve topluma kazandırmak için yıllarca çaba gösteren infaz koruma memurları Cezaevi kurumlarında tutuklu ve hükümlülerin sorunları dışında, kurum yöneticilerinin egosunu, kaprisini yıldırıcı baskı uygulayan amir ve iş bilmeyen yöneticilere gerekli eğitim verilmesi gerekmektedir.
Genel olarak, maaşların iyileştirilmesi, özlük hakları,sözleşmeli memurların kadroya alınması da, çok önemli konulardan.
 
Değerli okurlarımız elimden geldiği kadarıyla infaz koruma memurlarımızın sesi olmaya sıkıntılarını iletmeye çalıştım.


Saygılarımla,
Merva ERKUT
 

Bu yazı 9302 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum