Yeliz Çevik

Yeliz Çevik

Yeliz Çevik / Gazeteci

Z KUŞAĞI?

19 Ağustos 2022 - 13:00

Son dönemlerde herkesin diline pelesenk olmuş Z Kuşağını kendi penceremden gündeme taşımak istiyorum.  
Kimdir bu Z KUŞAĞI?
Z kuşağı özellikle yetişmekte olan yeni nesil için kullanılmaktadır. Araştırmacılar ve popüler medya, 1990'ların sonlarını ve 2010'ların başlarını Z kuşağının üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder.
Z kuşağının bilgiye çok hızlı ulaşabilmek, işleyebilmek gibi özellikleri var. Teknolojiyi son derece hızlı kullanan bu kuşağı Google kuşağı ve zeki kuşak şeklinde de duyabilirsiniz. 
Bu kuşak neden son dönemlerde herkesin dilinde ve bu kadar konuşuluyor? Nasıl bu kadar dikkatimizi çektiler bir hatırlayalım. 
84,5 milyonluk Türkiye’nin yüzde 39’unu kapsayan bu kuşağın 8 milyon gence tekabül ettiği biliniyor. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirirken ki sözlerine sosyal medyada verdikleri tepki ile dikkatimizi çekti Z kuşağı.
Bana göre, bu kuşak her şeyin farkında olan, kulaktan dolma bilgilere inanmak yerine araştıran ve doğruya ulaşmak için çaba sarf eden bir kuşak. Geçen dönem kuşaklarına kıyasla düşüncelerini net bir şekilde dile getiren, makam ve kıdem ayırmadan eleştirebilen, adalet, düşünce ve ifade özgürlüğüne, demokrasi kavramlarına önem veren bir kuşaktır. Bu kuşak teknolojinin kucağına doğmuştur. Bu sebeple teknolojiyi çok hızlı kullanarak istedikleri her şeye ulaşabiliyorlar. Bu durumda onlara fazlasıyla bir özgüven durumu sağlamakta. 
Bu kuşağın en önemli sorunu gelecek kaygısının önceki kuşaklara göre çok fazla olması ve aldıkları eğitimin kendilerine rahat bir yaşam sunmayacağıdır. Gelecek kaygısının olması sebebi ile tüm düşüncelerini açıkça söyleyebilen ve kendi yaşantılarını daha iyi seviyeye taşıyabilmek için uğraşan bu kuşağın herhangi bir olumsuz durumda sosyal medya üzerinden hızlı bir şekilde bir birliktelik sağladıkları ve birbirine olan destekleri açıkça gözlemleniyor. 
Bir anda ülkenin gündemine oturacak bir durumda karşımızda görebiliyoruz.
Bu kuşak insan haklarına, hayvan haklarına, eşitliğe önem veriyor. Din, dil, ırk, cinsiyet ayırmayıp yurt dışında daha rahat bir hayat yaşayacağına inanıyor. 
Z kuşağının siyasete bakışı da diğer kuşaklara kıyasla çok farklı. 8 milyon Z kuşağının oy kullanacağı 2023 seçimlerinde neler olacağı da merak ediliyor. Bu kuşağın beklentilerini günümüz siyasi partilerinin karşılamadığını da dile getirdiklerini gözlemliyoruz. 
Bu durumu kelebek etkisiyle özetlemek istiyorum. Amazon ormanlarında bir kelebeğin kanat çırpması, ABD’de fırtına kopmasına neden olabilir.
O zaman şu uyarıyı yapmakta fayda var: Z kuşağı aradığını bulamazsa, 2023 seçimlerinde Türkiye’de fırtınanın habercisi olabilir. Sahi sizin fikriniz ne?

Bu yazı 1375 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum