İyimserlik ve Kötümserlik
Yusuf ÇELİK

Yusuf ÇELİK

Yusuf ÇELİK / Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni

İyimserlik ve Kötümserlik

24 Ekim 2022 - 22:56

Bazen yaşadığımız olaylar karşısında iyimser ya da kötümser olabiliriz. Bu insanların yaşadığı olayların etkisinde ve insanın kendi benliklerinde taşıdığı algılardan şekillenir. İnsanlar genel olarak iyimserliğe yatkınlardır, ama kötümserlik insanların yüzleşmekten imtina ettiği bir durum olup, bundan tatmin olanlar da vardır. İyimserlik ve kötümserliği etki edecek büyük unsurlardan biri de insanların düşüncelerinde yatan beklentileridir. Bireysel olarak olaylar karşısında iyimser beklentilerle kalabilmek, moral açısından avantajlı olur. Günümüzde toplumsal olarak olumsuz yaşanılan olayların neticesinde genel olarak kötümserlik düşüncesi hâkim kılınıyor. İnsanlarımıza iyimserlik anlamında umut aşılayamıyoruz. Umutlu olan insanları da kale almıyoruz. İyimser bakış açısına sahip olanlar tersliklerle başa çıkma da ve sorunlarla etkin mücadele etmede daha aktif rol oynarlar. Bir sorunu çözmek için başkalarının görüşlerini almayan deyim yerindeyse kendi bildiğini okuyan kötümserlerin her zaman her çağda fikirleri olmuştur. Bu fikirler yanlış sonuçlar doğurduğunda olabildiğincede inkâr etmede çok marifetlidirler.
 
​Açıkçası iyimserlik ve kötümserlik sağlıklı insanların tercih edebileceği bir durumudur. Toplumsal olaylar ve kişinin beklemediği başına gelen durumlarda iyimser ya da kötümser kalabilmek güç olabilir. Genel anlamda bir olayı değerlendirmek, bir insanın davranışları hakkında gözlem yapmak insanın objektif kalarak kötümserliğinden arınmış bir şekilde bunu yapması gerekiyor.  Maalesef insanlar bunu pek beceremiyorlar, çünkü kötülükten zevk alıyorlar. Özellikle savunmacı kötümserliğe sahip olan insanlar. Yaptığının yanlış olduğunu bile bile arkasında dururlar. Başarıyı değil başarısızlığı akıllarında egemen kılarlar. Felaketlerin tellallığını yaparlar…  
Ama iyimserlerin yaşanılan zorluklarda başa çıkabilecek kapasiteye sahip olduklarını ve geleceğe umutla baktıklarını unuturlar.

Bu yazı 5514 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum