Baba Çocuk İlişkisi Neden Önemlidir?
Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN / Psikolog

Baba Çocuk İlişkisi Neden Önemlidir?

30 Haziran 2022 - 23:11


SAĞLIKLI BİR BABA - ÇOCUK İLİŞKİSİ NASIL KURULABİLİR ? 
BABA - ÇOCUK İLİŞKİSİ NEDEN ÖNEMLİDİR ? 

Çocuğun sağlıklı bir benlik algısı geliştirmesi açısından önemlidir: Bireyin kendini algılayışı biçimine benlik algısı diyoruz; güçlüyüm, akıllıyım, değerliyim, önemliyim vb...Baba çocuğun kendine ve dünyaya güven duygusunun gelişmesinde büyük bir öneme sahiptir. Güven ve sevgi dolu bir baba-çocuk ilişkisi çocuğun girişimci ve spontan bir birey olmasına katkıda bulunur.Sağlıklı bir baba - çocuk ilişkisi çocuğun bilişsel gelişimine olumlu katkılarda bulunur
Baba - çocuk ilişkisi, çocuğun kişilik ve ahlaki gelişimi açısından önemlidir: Babanın çocuğa model olması çocuğun toplumsal ve kişilik değerlerinin (dürüst olma, yalan söylememe, başkalarının hakkına saygılı olma, iyi iletişim kurma, kurallara uyma vb...) gelişimini etkilemektedir. Babanın tavır ve davranışları çocuğun sınırlarının nerede başlayacağını belirler.

SAĞLIKLI BİR BABA - ÇOCUK İLİŞKİSİ NASIL KURULABİLİR ? 
Çocukla oyun oynama ya da birlikte bir etkinlikte bulunma (alışveriş yapma, balık tutma, oyuncaklarla oynama, maça gitme, sinemaya gitme vb...) sağlıklı bir ilişki için vazgeçilmezlerden biridir.
Babanın çocuğunu övmesi, onun olumlu özelliklerinden söz etmesi çocuk için son derece önemlidir. Ancak övgü gerçekten samimi olmalıdır.Baba çocuk için sürekli “meşgul ve yorgun” olan bir birey olmamalıdır. Çocuk istediğinde babaya ulaşabilmelidir çünkü baba çocuk için yaslandığı bir dağdır, güvendir bu yüzden çocuk istediğin de ihtiyacı olduğunda babaya ulaşamazsa sırtını yasladığı dağı bulamaz ve düşer bu da duygusal bunalımı mutsuzluğu getirir, baba ne kadar yorgun, üzgün olursa olsun eve geldiğinde yorgunluğunu, mutsuzluğunu çocuklarıyla birlikte çıkarabilmenin yollarını denemelidir. Çocuğun yaşı kaç olursa olsun anne babanın sevgisine ihtiyacı vardır.  Yeni doğumundan yaşlılığına kadar  olan bütün yaşlarda çocuklar babalarını yanların da ister, desteklerini sevgilerini bekler. Babaların çocuklara karşı sabırlı, anlayışlı olması lazım babanın çocuğu anlaması iletişim de öfkeyi azaltıp sevgiyi arttırması gerekir. 
Bir çocuk için (kız erkek fark etmez)  baba sevgisi, baba ilgisi, baba değeri eksik olduğunda o eksikliği başka kişilerde aramaya başlarlar ve bu da psikolojik bunalımları beraberinde getirir. Çok kardeşli çocuklar da babanın kardeşler arasındaki eşitliğini sağlaması da baba çocuk arasındaki sevgiyi bağlılığı iletişimi de güçlendirir. 
Çocukların özel günleri babalar için iyi bir fırsattır. Çocuğun okulda bir gösterisinde, doğum gününde ve diğer etkinliklerinde yanında olmak baba –çocuk ilişkisini pekiştirecektir.

Saygılarımla, 
Senanur  PEHLİVAN

Bu yazı 6974 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum