BULIMIA NERVOZA HASTALIĞI NEDIR? NEDENLERI NELERDIR?
Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN / Psikolog

BULIMIA NERVOZA HASTALIĞI NEDIR? NEDENLERI NELERDIR?

04 Ağustos 2022 - 23:16

Bulimia nervozada tedavi planı, tüm yeme bozukluklarının tedavisinde uzmanlaşmış terapistler, psikiyatristler ve beslenme uzmanları tarafından oluşturulan ilgili psikoterapileri ve ilaç tedavileriyle oluşturulabilir. Bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve diyalektik davranışçı terapi (DBT), hastaların olumsuz duygu düşüncelerinin durdurma becerisini öğretir. Hastalar ayrıca yeterince uyumamanın, aşırı yemek yemenin, defalarca kusmanın ve ilaçları kötüye kullanmanın fiziksel-zihinsel sağlıklarını nasıl etkileyebileceğini öğrenir. Terapistler bulimia nervoza hastalarına danışmanlık yaparken, belirli yeme bozukluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için olumlu deneyimleri bilinçli olarak yaşamlarına nasıl dahil edeceklerine dair bilgilendirmeler yapar.

Duyguları düzenlemeyi destekleyen belirli DBT ve CBT becerileri şunları içerir: Olumlu ve olumsuz düşünceleri ve duyguları tanımlama Olumsuz duygu ve düşünceleri durdurmayı ve değiştirmeyi engelleyen tetikleyicileri ve engelleri belirlemek Hastaların gerçekliği nesnel olarak algılamaya odaklanma yeteneğini geliştirmek Hastaların gerçekte temeli olmayan spontane duyguları hakkındaki farkındalıklarını artırmak Geçmiş ve mevcut travmaları kabul etme ve bunlarla rasyonel bir şekilde başa çıkma becerilerinin olmaması, bulimia nervoza, diğer yeme bozuklukları olan kişilerin, olumsuz duygularını ve düşüncelerini profesyonel yardım almadan yenmeyi çok zor bulmalarının nedenlerinden biridir. CBT ve DBT yalnızca radikal kabul ve sıkıntı toleransıyla başa çıkma tekniklerini öğretmekle kalmaz, aynı zamanda kişilerin yeme bozukluklarının üstesinden gelmek ve sağlıklı benliklerini keşfetmeleri için kişilerarası etkililiği ve farkındalığı birleştirir.

İlaçlar
Antidepresanlar, psikoterapi ile birlikte kullanıldığında bulimia semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Gıda ve İlaç Dairesi tarafından bulimiyi tedavi etmek için özel olarak onaylanan tek antidepresan, bir tür seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) olan fluoksetindir.

Beslenme danışmanlığı 
Bir diyetisyen, hastanın sağlıklı bir beslenme planı geliştirmesine yardımcı olabilir. Nitekim hastalar aşırı yeme ve telafi döngüsünü kırmak için öğünleri yapılandırmayı, hızlandırmayı ve günlük kalori alımı için gereken miktarı ayarlamayı öğrenirler. Bir psikolojik rahatsızlık olarak ortaya çıkan Bulumia Nevroz hastalığı psikiyatri-psikolog ile birlikte gerek ilaçlar gerek farklı yöntemler ile tedavi edilebilir.

Saygılarımla,
Senanur PEHLİVAN
 

Bu yazı 4922 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum