OVERTHİNKİNG (AŞIRI DÜŞÜNME) NEDİR ?
Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN / Psikolog

OVERTHİNKİNG (AŞIRI DÜŞÜNME) NEDİR ?

10 Mayıs 2023 - 10:20

Aşırı düşünmek negatif düşünceleri içerisinde barındırır ve fazla düşünme eylemi çözüm odaklı değildir. Aksine kişiyi psikolojik olarak daha fazla yıpratan ve negatif düşünceleri tetikleyen bir durumdur. Bir şey hakkında aşırı düşünmek korku, stres ve kaygıya neden olur. Bu da bir şeyi sadece aşırı düşünmek değil, o düşünceyi saplantı haline getirmesi hayatındaki işlevselliğini de yitirmesidir.
 
Overthinking (Aşırı düşünme) Belirtileri:
*Sürekli olarak geçmişte yaşanılan pişmanlıkları, olayları düşünmek.
*Geleceğe dair bir konu hakkında her ayrıntısını düşünmek, kurgulamak.
*Çok düşünmekten uykusuz kalmak.
*İştahsızlık.
*Önemli konularda karar verirken zorlanmak.
*Utandığınız anları sürekli olarak düşünmek.
*Sürekli “eğer şöyle olsaydı ya da keşke “ cümleleri kullanmak.
*Çevrenizdeki insanların hoşlanmadığınız davranışlarını zihninizde tekrar tekrar kurgulamak.
*Kaygılandığınız şeylere çözüm üretebilmek yerine nedenleri üzerinde çok düşünmek.
*Sıklıkla kendi kendinize sesli olarak konuşmak, canlandırma yapmak.
*Müdahaleci ve takıntılı düşünceler.
*Normal bir ortamda etkileşim kurabilmek ve genel konuşmaları sürdürmekte güçlük.
*Beklenmedik bir şekilde panik atak geçirme düşüncesi.
Peki bunu nasıl çözebiliriz ? 
Üzerinde aşırı düşündüğünüz konuları gözden geçirin. Özellikle yapamadıklarınız ya da sahip olmadıklarınıza odaklanmak yerine doğru yaptığınız şeylere odaklanın.
Bardağın boş tarafına değil, dolu tarafını görmeye çalışın. Dikkatinizi olumlu düşüncelere odaklayın. Hatta olumlu düşünmeye başladığınız zaman bunları not edin.
*Düşüncelerinize verdiğiniz tepkileri gözlemleyin. Sizi genellikle nelerin endişelendirdiğini ve aşırı düşünmeye ittiğini anlamaya çalışın. Aşırı düşündüğünüz zamanlarda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Düşüncelerinizle birlikte ortaya çıkan duygularınıza odaklanın.
*Kusurlarınızı kabul edin. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Hataları kabul edebilmek yaşamınızda esnek davranabilmek için sizi motive eder. Uyuyamadığınız zamanlarda aşırı düşüncelere kapılmadan yataktan çıkın. Çünkü zihniniz kendini huzursuzlukla ilişkilendirir. Korkunuz ve endişeniz size uyuyamayacağınızı söylese bile bu durum geçicidir. Rahatlatıcı bir şeyler yapmayı seçin. Kendinizi iyi hissettiğiniz aktivitelere yönelin. Aşırı düşünmeyi engellemenin yollarından biri yaparken keyif aldığınız aktivitelerle ilgilenmektir. Böylece fazla düşünmeyi durdurabilirsiniz. Düzenli spor yapın. Hem sağlığınızı hem de ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Nefes egzersizleri, meditasyon ve farkındalık uygulamalarını düzenli olarak uygulayın. Şükredin. Nelere şükrediyorsunuz bunları listeleyin. Basit ve küçük şeyler bile olsa zihninizi şükretmekle meşgul etmek, zihinsel gücünüzü arttırmanıza yardımcı olacaktır. Özetle; aşırı düşünmeyle başa çıkmakta zorlandığınız noktada psikolojik destek almak gerekir. Aşırı düşünmenin üstesinden gelebilmek için psikoterapi, ihtiyaç durumunda ilaç desteğiyle birlikte uygulanır.

Saygılarımla,
Senanur PEHLİVAN                 

Bu yazı 2844 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum