Gelecek Kaygısı
Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN

Senanur PEHLİVAN / Psikolog

Gelecek Kaygısı

31 Mart 2023 - 23:02

Gelecek kaygısı, korku gibi hafif veya şiddetli olabilen bir huzursuzluk hissidir.
Herkes hayatında kaygı, endişe ve korku gibi duyguları belirli bir ölçüde deneyimler.
Kaygı ve korkularımız var oluşumuzun devamlılığını sağlar.
Belirsizlik ve bilinmezliğin belirli bir düzeyi aşması ise bireyin hayat akışını aksatmaya başlayabilir. Gelecek, bilinmezlik kavramını da içerir; bu yüzden gelecek hakkında düşünmek, ileride karşılaşılacak olasılık ve seçenekler kişide kaygıya neden olabilir.
Belirsizlik, gelecek kaygısının temel nedeni iken bazı kişileri daha çok etkiler.

Gelecek Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapabiliriz?
Hedef ve plan belirlemek Gelecekteki belirsizlik sizi endişelendirebilir ancak, geleceğinizi planlamak için yapıcı adımlar atarak bunu yönetebilirsiniz. Hayatınız belki bu planı takip etmeyebilir ancak gelecek için bir plan yapmak, gelecekle ilgili endişenizi yönetmede olumlu bir adımdır. Hedefler, bir görevi yerine getirmeniz veya karar vermeniz gereken anda daha hızlı hareket etmemize yardımcı olur.

Destekleyici aile ilişkileri
İnsan sosyal bir varlık olduğu için ilişkiler bireyin yaşamında oldukça önemli ve belirleyicidir. Gelecek kaygısı taşıyan bireylerin çevrelerinde onları destekleyen arkadaşlarının olması ve sıcak aile ilişkileri geleceğin ihtimalleri ve belirsizliği karşısında kaygılarını azaltmada oldukça etkilidir. Sevildiğini ve desteklendiğini bilmek, kişinin hedef ve plan belirlemesine de yardımcı olur.
Eğer geleceğe yönelik kaygı ve stres düzeyiniz işlevselliğinizi bozacak düzeyde ise psikolojik destek almayı düşünülebilir.


Saygılarımla,
Senanur PEHLİVAN                                 

Bu yazı 3738 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum