KONUŞMA TARZINA GÖRE KİŞİLİK TANIMI
Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU / İstanbul İl Temsilcisi / Gazeteci, Yazar
  • Youtube
  • Instagram
  • LinkedIn

KONUŞMA TARZINA GÖRE KİŞİLİK TANIMI

26 Ocak 2022 - 21:43 - Güncelleme: 10 Şubat 2022 - 10:44

Düşünce ve duygularımızın, başkalarına sözlü olarak bildirilmesi, çevreyle doğrudan iletişim kurmanın en etkili yoludur konuşmak. Peki, toplumsal alanda ya da, ikili özel ilişkilerimizde bunu ne kadar gerçekleştirebiliyoruz. Genelde susan kişilerin erdemli insanlar olduğunu söyleriz. Evet, belki birçok noktada susabilmek sabır ve hoşgörü göstergesi. Fakat bu durum konuya göre değişebiliyor. Çözümlenecek konulara susup, karşı tarafı muhatap görmeme sorulan sorulara cevap vermeme iletişim güçlüğünü ve zaman kaybını ortaya koyar. Hem işitsel hem de yazı dilinde kullanılan üslup ve konuşma çok önemlidir.Çünkü karşılıklı özsaygıyı belirler.
Konumuzla da bağlantılı, konuşmalara göre karakteristik özellikleri ortaya çıkaran birkaç tane araştırdığım örneklemeleri siz okurlarımıza sunuyorum.Mutlak suretle herkes kendinden bir şeyler bulacaktır bu yazıda.
 
DUYARLI VE DUYGUSAL OLARAK GÜVENİLİR İNSANLAR
Bu yapıdaki insanlar genelde konuşurken düşünürler. Bu nedenle gaf yapmamaya ve pot kırmamaya özen gösterirler. Söylediklerini ve kiminle konuştukları konusunda bilinçlidirler. Kolay, anlaşılır az ve öz konuşurlar. Kendilerini kanıtlamak gibi bir düşünceleri yoktur. Bu tarz insanlar, hem duygusal hem de iş hayatında güvenilirdir.
 
KONUŞURKEN SİZİ ALAYA ALAN VE KÜFÜRLÜ KONUŞAN İNSANLAR
Bu tarz konuşan insanlar sizin neşelenmeniz için bu tarzda konuştuklarını söylerler.Sürekli olarak takılıyorum kelimesini kullanırlar. Bu tarz insanlar kıskanç, mutsuz kişilerdir.
 
KONUŞTUĞUNUZ KELİMLERİN DAİMA AKSİNİ İDDİA EDEN KİŞİLER
Bu tarz insanlar, sizi kendine rakip görürler, sizi tehdit olarak algılarlar.Bu nedenle, sürekli olarak kendini ispatlama kavgasına tutuşurlar.Bu tarz insanlar ile iş ya da arkadaşlık yapmamak lazımdır.
 
KONUŞURKEN BAŞKALARI HAKKINDA DEDİKODU YAPANLAR
Başkaları hakkında dedikodu yapıp sizin görüşünüzü almaya çalışırlar.
Burada ki amaç, bu bilgileri başkaları ile paylaşmaktır. Dedikodu, dedikodudan beslenir. Bu tarz insanlara dikkat etmek, uzak durmak gereklidir.Çünkü kıskanç ve rekabetçi insanlar bu tarz konuşmaktadır.
 
KONUŞURKEN SÜREKLİ ALTTAN ALAN VE HAKLISIN DİYEN KİŞİLER
Sürekli olarak haklı olduğunuzu dile getirirler. Bu tarz insanlar umursamaz ve değer vermeyen kişilerdir. Bencildirler ve hayatları sadecekendileri etrafında döner. Başlarda hoşunuza gitse de zamanla size zarar verirler.
Dil kimliğimiz, karakter şahsiyetimizdir.
Saygılarımla,
Elif Satı KALAYCIOĞLU
                

Bu yazı 6668 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum