Türkçenin Yozlaşması
Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU / İstanbul İl Temsilcisi / Gazeteci, Yazar
  • Youtube
  • Instagram
  • LinkedIn

Türkçenin Yozlaşması

09 Ocak 2024 - 19:23

Diller, kendi tabii kanunları içinde, zamanla, ağır ağır değişir, yenilenirler. Zaman içinde bazı kavramlar unutulur, onların yerini yenileri alır. Bu, normal bir süreçtir. Türkçe, dünyanın en güzel, en zengin, en büyük ve en köklü dillerinden biridir. Asırlarca 3 kıtada konuşulmuş, yazılmış ve okunmuştur. Bu gün hala, Türkçe, farklı şiveleri, lehçeleri ile dünya üzerinde en geniş coğrafyada konuşulan bir dildir.
Dil ile düşünce arasında, düşünce ve kültür üretme, üretilen düşünceyi ve kültürü aktarma arasında yakın ilişki vardır. Birey ve toplum olarak, ne kadar çok sözcük sahibi isek; düşünce ve kültür üretimi, aktarımı o kadar yetkin, güçlü olur. Düşünce, o kadar derin ve köklü, kuvvetli olur. Maalesef Türkçe’nin yozlaştırılması, buna göz yumulması ile Türk insanı düşünce ve kültür üretememekte, dili dışardan alarak, dilde taklit yaparak, düşünce ve kültür üretiminde de taklide başlamıştır. Dilde taklitçilik, düşüncede ve kültürde de taklitçiliği beraberinde getirmekte; artık kendimiz olamamaktayız; başkalaşmaktayız! “Türkçe ’ye sahip çıkalım!” Türkçeyi cıvıklaştıran ve cıvık bir Türkçe kullananlara Türkçeyi kullanarak tepki gösterelim! Şahsen ben şunu vurguluyorum. Affedersiniz sizin dilinizi bilmiyorum Türkçe konuşursanız size cevap verip yardımcı olabilirim demek zorunda bırakılıyorum. Birde Türkçe ile İngilizceyi birbirine harmanlama yaparak konuşmaya çalışan bir topluluk var ki, bu hepten korkunç. (Oldum olası Evet – OkeyTamam – Okey- aynı anda kullananları çözmüş değilim. 

Saymakla bitemeyecek örnekler oldukça fazla ve unutmayalım bugün artık memleketler silahla, askerle değil kültürle, ekonomi ile işgal edilmektedir; bu, görünmeyen ama daha etkili bir işgal yöntemidir. Açıktan işgale göre daha sakıncasız ama daha kalıcıdır. Türk dili ve Türk kültürü, işgale uğramaktadır. Türk kültürü ve Türk dili, saldırı altındadır; nesiller arasında uçurum oluşturulmaktadır. Türk genci, bundan 50- 80 yıl önceki Türkçeyi anlayamaz duruma getirilmiştir. Anlamak şöyle dursun insanların devamlılığına sekte vurulmaktadır.
 
Saygılarımla…
Elif Satı KALAYCIOĞLU    
                       

Bu yazı 6877 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum