3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU / İstanbul İl Temsilcisi / Gazeteci, Yazar
  • Youtube
  • Instagram
  • LinkedIn

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

03 Aralık 2020 - 01:18 - Güncelleme: 03 Aralık 2020 - 21:17

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür.
Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edilmiştir.
Ülkemizde de, eğitim, sağlık, çalışması fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekânsal erişimin yanında teknoloji ve bilgiye erişimin engelli bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Unutmayalım ki, engellilik birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirmekte ve onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri sürecinde bizlere de, toplumsal görevler düşmektedir.

Engelli dendiğinde aklınıza ne geliyor? Nasıl bir duygu çağrışımı yaşıyorsunuz?
Toplumun önemli bir kesiminin zihninde engelli birey denince “acınacak, yardım edilmesi, desteklenmesi gereken birey” imajı canlanıyor. Belki de bu yüzden toplumun önemli bir kesiminin engelli kişilere yönelik duygu ya da, düşüncelerini anlatmak istediğinde kurdukları ilk cümleler, “çünkü hepimiz engelli adayıyız oluyor…
 
Benim sadık yarim kara topraktır diyen altı yaşında yakalandığı çiçek hastalığı nedeniyle görme engelli olan Türk Halk Ozanı Aşık Veyselin şiir ve türküleriyle büyüdük.
Doğuştan görme engelli olan ressam Eşref Armağanın yaptığı resimlerle uluslararası üne kavuşmasıyla gururlandık.
Hiç bir engel başarıya engel değildir diyerek, sevgi ve saygıyla daha güçlü bir şekilde ülkemizde hep birlikte yaşamı kucaklayalım.  
 Saygılarımla,

                      Elif Satı KALAYCIOĞLU
Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı

Bu yazı 6946 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum