TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU KİMDİR?
Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU

Elif Satı KALAYCIOĞLU / İstanbul İl Temsilcisi / Gazeteci, Yazar
  • Youtube
  • Instagram
  • LinkedIn

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU KİMDİR?

24 Mart 2021 - 01:06

The Federation Of Orthopaedic Diasabled People Of Turkey

TOEF;
Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonunun bir mensubu olarak dernekler kanununa uygun kurulmuş tüzüğü belirlenmiş bir sivil toplum örgütünün içinde olmaktan onur duyduğumu ifade ederim. Sizlerle Federasyonumuzu paylaşmak istiyorum. Sonuçta bu sivil toplum kurumu gönüllülük esasına dayalı hizmet vermektedir.
 
HAKKIMIZDA;
Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu 1985 yılında, 2908 Sayılı Dernekler Kanununun
34. Maddesi gereğince kurulmuştur. Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu, Türkiye genelinde 52 üye derneği ve kayıtlı 200 bin genelde de 2 milyon ortopedik engelli bireyi temsil eden bir çatı örgüttür. Federasyonumuz özelde ortopedik engellilerin genelde tüm engel gruplarının, mimari, eğitim, sağlık, hukuki, erişilebilirlik, farkındalık ve sosyal sorunlarına yönelik çözümler üreterek, yerel ve genel yönetimlere danışmanlık yapar.
Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu kurulduğu günden bu güne, hızla artan bir ivme ile engelli hakları adına mücadele etmektedir. Bu mücadele, engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama katılımı, her türlü ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlar olarak onurlu bir yaşam sürdürebilmesi, ulaşım, erişim engellerinin kaldırılarak, nitelikli eğitim olanağına kavuşması ve üretim içerisinde layıkıyla yer alması yönündedir. Engellilerin toplumsal adaptasyonları, toplumun engelliye bakışı, engelliler ile engelli olmayan bireylerin bir arada yaşama kültürünün olmaması, ülkemizde yıllardır süre gelen engellilik meselesinin çözümünün önüne geçmiştir. Engellilerin eşit haklarda toplum içerisinde yaşayabilmesi, hayatını eşit şartlarda idame ettirebilmesinin tesis edilmesi, bu konularda toplumda farkındalık oluşturabilmek de Federasyonumuzun asli görevleri arasındadır.
Bundan yola çıkarak, merkezi ve yerel yönetimlere danışmanlık yaparak, yasal düzenlemelerin yapılmasının yanı sıra, toplumsal değişim yaratma konusundaki faaliyetlerimiz de bulunmaktadır. Zira engelli bireylerin varlığının kabulü, engelli olmayan kişilerce kabul edilebilirliği, meselenin çözümü hususunda önem arz etmektedir. 
 
Bu Minvalde;
Engelli bireylerin öncelikle doğru örgütlenmelerinin sağlanması, bilinçli bir sivil toplum hareketi içerisinde, hedef kitlesi için mücadele edebilmesi,
Toplum içerisine çıkabilmek için yeterli teknolojik ve tıbbi gereçlere sahip olabilmesi,
Topum içerisinde, kendini ifade edebilmesi için toplumsal rehabilitasyonun sağlanması,
Eşit yaşam hakkı oluşturmak için pratik yapmaya dönük, toplumsal bütünleşmeye dair, bir
arada olma organizasyonları yapmaktadır.
Engelli haklarının sürekli olarak geliştirilmesi ve eşit yurttaş ilkesi doğrultusunda hareket edilmesi,
Ülkemizde engelliler ile birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırmak,
Engelli bireylerin, sağlık, eğitim, erişilebilirlik, hukuki, sosyal, kültürel meselelerine eşitlik ilkesine dayanılarak hedef kitlesinin sesi olmak, maddeleri Federasyonumuzun başlıca hedefleridir.
 
Ayrıca Federasyonumuz;
İllerde Valilik nezdinde kurulan İl İstihdam kurullarına, bağlı olduğu çatı örgüt olan,
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu adına temsilci gönderir.
İllerde Vali başkanlığında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün Sekreteryasını yaptığı Erişilebilirlik Komisyonlarına, bağlı olduğu çatı örgüt olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu adına temsilci gönderir. Türkiye Ulusal Ajansı Danışma Kurulu üyesidir.
 
TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU
The Federation Of Orthopaedic Diasabled People Of Turkey
Arpa Emini Mah. Dr. Ahmet Paşa Sok. No:1 Fatih / İSTANBUL / TÜRKİYE
Tel: 0212 635 9482 Faks: 0212 534 5980 www.toef.org.tr


Saygılarımızla,
Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu

 

Bu yazı 4302 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum