İlker BIYIK

İlker BIYIK

İlker BIYIK / Öğretmen

10 Aralık

13 Aralık 2023 - 20:52

Merhaba kıymetli okurlar, 
                                                                         1948 yılının haziran ayı boyunca çalışmalarını yoğunlaştıran Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirisi 10 Aralık 1948 tarihinde Paris’ te yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında kabul edildi. 
                                                                       İnsan hakları kavramının etimolojisine kısaca değinecek olur isek ; 
2. Dünya Savaşı sürecinde yaşanan büyük sivil kayıpları ve sivil hak mahrumiyetleri savaşın hemen akabinde başta bu sivil yıkımlardan etkilenen Kıta Avrupası Devletleri olmak üzere dünya devletlerini insan hakları ile ilgili kafa yormaya, çözümler üretmeye ve harekete geçmeye yöneltti. 
                                                                           İnsan hakkı kavramı genel olarak tüm insanların sadece ve sadece insan olmaktan doğan haklarını ifade eder. Bu tanımlamaya göre insan hakları terimi bir ideali barındırıyor. Yani olanı değil olması gerekeni, olması beklenen durumu anlatıyor. 
                                                                                             İnsan hakkı terimi tüm insanların hak ve saygınlık bakımından eşit ve özgür oldukları ilkesinden hareketle diğer hakları belirliyor. 
                                                                                  İnsan hakkı kavramının tarihsel olarak izini sürdüğümüzde  Antik Yunan’ da Sofistlere kadar uzanmak mümkün. 
                                                                                  Teolojik olarak tüm tek tanrılı dinler genelde tüm yaratılmışlara ve özelde de insana verilen değer ile birlikte, sahip olunan hakların korunmasını amaçlayan ifadeler içeriyor. 
                                                                                         Hz. Musa’ ya indirilen On Emir’ den altı tanesi doğrudan doğruya kişinin yaşama, mal edinme, kişilik haklarına saygı temalarını işliyor. 
Aynı şekilde Hz. İsa’ ya atfedilen ‘’İlk taşı günahsız olanınız atsın!’’ hitabı, yaşama hakkına duyulan saygıyı ön plana çıkarıyor. 
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından 623 yılında düzenlenen Medine Sözleşmesi’ de özü itibari ile insanın sadece insan olmak ile kazandığı haklara atıflarda bulunuyor. 
Tarihsel ve dini köklerini çok uzak asırlar öncesinde bulduğumuz İnsan hakları kavramı ne yazık ki günümüzde hala bir ideal olmanın ötesine çok fazla geçebilmiş değil. 
                                                                                          1942 yılı sonrası Doğu Avrupa’ da ortaya çıkan ‘’Gaz Odaları’’ gerçeği, daha birkaç on yıl öncesinde kendisini medeni, modern ve liberal olarak tanımlayan Avrupa kıtasının ortasında Boşnaklara uygulanan etnik soykırım, yine yakın geçmişte Bulgaristan’ ın Belene bölgesinde soydaşlarımızın yaşadıkları acı tecrübeler, Ege denizinde ve Akdeniz’ de mülteci botlarına ve mültecilere karşı sergilene sert ve insanlık onuru açısından kabul edilemeyecek davranışlar sonrası yaşanan mülteci ölümleri, ve daha nice olaylar… 
                                                                                      Bunların hepsi tarihe kara bir leke olarak kazınırken, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin hazırlanmasında büyük çaba sarf eden Avrupa ülkelerinin hemen burunlarının dibinde gerçekleşen bu olaylara karşı sergiledikleri kayıtsız, duyarsız ve vurdumduymaz tutumları ortada. 
                                                                                  Genç kuşaklara aktaracağımız insan olmanın erdemi, hoşgörü, empati kurabilme gücü gibi yeterlilikler önümüzü aydınlatacak ve geleceğe insan hakları bağlamında umut ile bakmamızı sağlayacak enstrümanlar olacaktır. 
                                                                                        10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününüz kutlu olsun kıymetli okurlar.
                                                                           Saygılarımla…

Bu yazı 3543 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum