Pisa'yı Yemek
İlker BIYIK

İlker BIYIK

İlker BIYIK / Öğretmen

Pisa'yı Yemek

15 Aralık 2023 - 02:52

Merhaba kıymetli okurlar,
                                                                                      PISA ismi verilen uluslararası öğrenci değerlendirme programı sonuçları açıklandı. PISA sınavı ile OECD ülkeleri içinde 9.sınıf öğrencilerinin fen alanı, matematik alanı ve kendi dilinde okuduğunu anlama performansları ölçüldü. Milli Eğitim Bakanlığı her sınav sonucunda olduğu gibi bu sonuncu PISA sınavında da Türk Milli Eğitiminin harikalar yarattığından dem vursa da durum pek iç açıcı değil kıymetli okurlar. Aşağıda vereceğim sıralama düzeylerini dikkate alarak bakalım sizler nasıl değerlendireceksiniz harika eğitim sistemimizi !!!

Kendi dilinde okuduğunu anlama becerileri arasında Türk öğrenciler 37 OECD ülkesinden sınava katılan öğrenciler arasında 30. sırada yer aldılar. 9.sınıf öğrencisi okuduğunu anlamada yetersiz. Metinden ana fikir çıkarmada zorlanıyor. Kavramlar arasında bağlantı kuramıyor ve kendini ifade etmekte dilsel olarak zorlanıyor. Bunu sizler de evinizde ya da çevrenizdeki öğrenciler üzerinde gözlemliyorsunuz.  Biz öğretmenler de yazılı sınav kağıtlarında durumun vehametinin farkındayız.

Fen bilimleri alanında öğrencilerimiz 37 OECD ülkesinde sınava katılan öğrenciler arasında 29. sırada.
Matematik alanında öğrencilerimiz 37 OECD ülkesinde sınava katılan öğrenciler arasında 32. sırada.
Matematik sonucuna şaşıracak bir durum yok. Kaçınızın çocuğu çarpım tablosunu hatasız olarak biliyor acaba ?

PISA sonuçlarını ülkeler bazında değerlendirdiğimizde genel bir düşüş göze çarpıyor. Ülkelerin eğitim puanlarındaki bu düşüş günah keçisi olarak öne atılan covid ile ilgili değil, politikacıların teknolojik değişimle başa çıkıp çıkamamasıyla ilgili kıymetli okurlar. Çünkü eğitime yapılan yatırım ile ortalama öğrenci performansı arasında pozitif bir ilişki var. Geçen yıla göre yoksul, dezavantajlı ve dar gelirli grupta yer alan öğrencilere yapılan eğitim harcaması miktarında dünya genelinde bir düşüş var.  2021 yılı eğitim harcaması 39 milyar dolar iken, 2022 yılı eğitim harcaması 35.4 milyar dolara gerilemiş durumda. Buna bağlı olarak öğrenci başına eğitim harcaması 1.755 dolardan 2022 yılında 1.515 dolara geriledi. 
Ülkemizi ele alacak olursak her 100 öğrenciden 19 tanesi haftada bir gün derse aç giriyor. Az çok cebinde parası olabilen öğrencilerimizin de temel besini karbonhidratlar. Öğrencilerimizde kaliteli protein tüketimi eser miktarda.  

PISA direktörü Andreas Schleicher ‘’eğitimde başarısız ülkelerde politikacılar yetersiz.’’ şeklinde bir açıklamada bulundu. 
Elin adamı bu şekilde bir saptamada bulunurken bizim Milli Eğitim Bakanlığı’mıza göre eğitim neden kötü ve neden öğrenciler başarısızlar biliyor musunuz ? 
Öğrencilerin %42 si derslerin çoğunda ya da tamamında verimli çalışmıyor !!!
%30 u öğretmenin söylediklerini dinlemiyor !!!
Yaşasın suçluyu buldular !!! Vay haylaz öğrenciler vay !!!

Yukarıda da alıntıladığım gibi PISA direktörü Andreas Schleicher ‘’eğitimde başarısız ülkelerde politikacılar yetersiz!’’ diyor. Bu külliyen yanlış kıymetli okurlar !!! Bizim ülkemiz gibi nadide ülkelerde  politikacı yetersiz olmaz, olamaz !!! Onlar azimüşşandırlar. Hep en doğruyu yapar ve en doğruyu bilirler. Yetersizlik kelimesinden münezzehtirler. 

Eğitimdeki başarısızlığın sebebi apaçıktır ve ayan beyan da ortadadır. Eğitimciler ve öğrenciler yetersiz olur!!! 

Birinci gurup yani eğitimciler kendilerini geliştirmedikleri ve bu sebeple de iyi eğitim veremedikleri için suçludurlar. Ki onlara sorulmaz hiçbir zaman hangi ekonomik olanak ile kendilerini geliştirecekler diye. 

İkinci gurup yani öğrenciler de iyi eğitim alamadıkları ve haylazlık ettikleri için suçludurlar !!! Netekim yukarıda öğrencilerimizin başarısızlıkları üzerine Milli Eğitim Bakanlığının pek kıymetli anket oranını verdim.  Bu gurupta yer alan öğrencilere de sorulmaz aç karın ile ve proteinden yoksun beslenme ile nasıl başarılı olabilirsin diye. Ücretsiz bir öğün yemeği hala geleceğimizi emanet edeceğimiz o pırıl pırıl kuşaklardan esirgemekteyiz. 

Ah şu öğretmen ve öğrenci güruhları olmasa ne güzel idare edilecek bakanlık ve ne güzel olacak OECD ülkeleri içindeki sıralamamız !!!

Sizler de kıymetli okurlar belki evladınız, belki torun torbanız ile harika eğitim sistemimizin kıyısından köşesinden geçmektesiniz. Siz cevap verin lütfen, PISA sınavlarında ülkemizin hep sonlarda yer almasının müsebbibi nedir ? 

Selam ve dua ile

Bu yazı 2681 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum