NASIL MÜTEAHHİT OLUNUR?!!!
İlker BIYIK

İlker BIYIK

İlker BIYIK / Öğretmen

NASIL MÜTEAHHİT OLUNUR?!!!

25 Şubat 2023 - 21:21

Merhaba kıymetli okurlar. 
Son üç haftadır toplum olarak çok sıkıntılı, acılı, düşündürücü ve ibret almamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Onbinlerce canımızı toprağa verdik, onbinlerce canımız sakat kaldı, yüzlerce çocuk ailesini yitirdi, iller, ilçeler ve köyler haritadan silenecek hale geldi. Bunlar şu ana kadarki acı bilanço. Önümüzdeki aylarda yaşanacak tarımdan ve sanayiden kaynaklı ciddi üretim kayıpları henüz net değil. 
Ben bu yazımda can kavramından hareket edeceğim. Hepimiz can taşıyoruz. Dede korkut hikayesinde Deli Dumrul’ un canına karşı can bulmak için neler çektiği malumunuzdur. 
En kıymetlimiz olan canımızı doktorlara emanet ediyoruz değil mi ? Sevip değer verdiğimiz yakınlarımızın taşıdıkları canlara sahip çıkmadıklarını düşündüğümüzde ulvi bir görev yürüten tıp insanlarımıza yaşattığımız sıkıntılara önceki yazılarımın birinde değinmiştim. Tıp insanı sıfatını kazanabilmek için neredeyse bir ömrün üçte birlik kısmının feda edilmesi, sayısız tecrübelerden ve sınavlardan geçilmesi gerekiyor. Bu da yetmiyor. Bir cana karşı yapabileceğiniz en ufak bir hatada göze almanız gerekecek hukuki ve vicdani sorumluluklar da cabası.
İmdi gelelim müteahhitlik sıfatının kazanılmasına. Hepiniz haftalardır televizyonlarınız başında, çöken konut ve otel inşaatları içinde yitip giden onbinlerce cana ilişkin haberlere tesadüf ediyorsunuz. Ameliyat sırasında tek bir cana karşı sorunlu olan ve o can yitirildiğinde başına pişmiş tavuğun başına gelmeyeek sıkıntılar gelmesi kuvvetle muhtemel olan tıp insanını bir kefeye koyun. Diğer kefeye de yaptığı lüks site ya da otel içinde onlarca canın yitip gittiği müteahhidi. 
Tıp insanı olabilmek için sahip olunması gereken diplomaya ilişkin harcanması gereken yılları ve emeği bir kefeye koyun Diğer kefeye de müteahhitlik belgesine sahip olup müteahhitlik yapabilmek için yapılması gerekenleri. Sahi nedir müteahhit olabilmenin şartları bu güzel topraklarda ?!!! Haydi sayalım; 
•    Yurtiçi müteahhitlik karnesi istem dilekçesi
•    Nüfus cüzdanı sureti
•    Öğrenim belgesi
•    Ticaret odası belgesi
•    Meslek odası kayıt belgesi
•    İmza beyanı
•    2 adet vesikalık fotoğraf
•    Müteahhitlik yemin belgesi
 Bu belgeler ile birlikte 18, evet sadece 18, yaşını geçmiş, lise mezunu olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yaparak bu mesleği yapma hakkını elde edebiliyor. 
Müjdeler olsun meslek sahibi oldunuz !!! Ne gerek var onyıllarca eğitim öğretimde dirsek çürütmeye. Yaklaşık 450 bin kişi müteahhitlik belgesine sahip ülkemizde. 160 bin kişinin ise doktorluk diploması var. Avrupa ülkelerindeki toplan sayıdan yaklaşık 18 kat fazla müteahhidimiz var. Nasıl olsun da kıskanmasınlar bizi. Şarkı sözünde dediği gibi ‘’Teoride dersen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta !‘’ olan bir durum !!!
Mehmet Erdem’ in Hakim Bey şarkısında söylediği gibi;
Sussan olmuyor, susmasan olmaz
Dil dursa hâkim bey tende can durmaz
Yazsan olmuyor, yazmasan olmaz
Kaleme tedbir koma, tek durmaz.
Biz de gözümüzün önünde cereyan eden durumu aynen görüp işittiğimiz gibi bu yazımıza koyduk. 
Selam ve dua ile kıymetli okurlar.

Bu yazı 2953 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum