Üniversite Enflasyonu
İlker BIYIK

İlker BIYIK

İlker BIYIK / Öğretmen

Üniversite Enflasyonu

11 Haziran 2023 - 23:35

Merhaba kıymetli okurlar. Malumunuz, hafta sonu üniversiteye giriş sınavları yapılacak. Ben de internet ortamında rast geldiğim bir yazıyı alıntılıyor ve küçük eklemeler ile bilginize sunuyorum. Umarım düşündürtebilirim sizleri. 
                                                                                                                                 Dünya üzerinde 18 yaşına gelen her vatandaşının mutlaka üniversiteye gitmesi gerektiğine ve gitmediği takdirde de cahil kalacağına inanan nadir milletlerden biri konumuna getirildik.  

O yüzden de güzel ülkemiz bir üniversite çöplüğüne dönüştü. Türkiye’nin nüfusu, hayatta hiçbir iş kolunda uzmanlaşamamış, 24 – 25 yaşına kadar ekonomik döngüye girememiş, üretici konumuna geçememiş milyonlarca işsiz ile dolu. 

Oysa, kendisine teslim edilen bir evi layıkıyla boyayan ve sahibine teslim eden lise mezunu bir boyacı, o evin musluklarını takan lise mezunu bir sıhhi tesisatçı, o evin elektrik tertibatını döşeyen lise mezunu bir elektrikçi, çalışan;  üreten, vergi ödeyen, kendisine, ailesine, ülkesine ve insanlığa fayda sağlayan bireyler olarak; binlerce niteliksiz üniversite mezunundan daha değerlidir değil midir ? !!! 

Bizi her vesile ile kıskanan batı toplumlarında üniversite mezunlarının genel nüfusa oranı belli bir sınırda iken, ülkemizde liseyi bitiren her gencin, en gereksiz bölümler bile olsa, o gençlerin okumaya yatkınlıkları bile olmasa, üniversiteye gitmesi artık neredeyse zorunluluk gibi görülür olmuş durumda. Bu durum üretim – tüketim – üretime katılma dengesi açısından adım adım ülkemizin felaketini getirmektedir. 

Pedagojik ve ekonomik açıdan esas olan son derece nitelikli bir lise eğitimi aracılığı ile gençleri 18 yaşın sonunda meslek sahibi yapmak ve o yıldan itibaren ekonomiye kazandırmaktır. 

Üniversiteye gitmesi gerekenler akademik eğitimde ilerlemeye yatkınlığı olanlar olmalıdır. 
                                                                                                                                    Milyonlarca gencimiz tepeden tırnağa yanlış planlanmış bir eğitim sisteminin içerisinde hayatlarının çok kıymetli yıllarını heba ediyor ve erken yaşta bir meslek sahibi olup üretici konuma geçme sansını yitiriyorlar.  
                                                                                                                                        Bu durum böyle sürmemeli kıymetli okurlar. Yaşadığım şehir olan İzmir’ de Yüksek öğretim Kurulunun yokatlas isimli tercih sayfasına göre on tane üniversite var. Her bir üniversitenin  akademik personel durumlarını incelediğinizde sizin de fark edebileceğiniz gibi, iki tane güzide ve köklü üniversite bu şehri temsilen ülkemizin akademik yelpazesine neden yetmez diye düşünesi geliyor insanın. 
                                                                                                                                        Selam ve dua ile kıymetli okurlar.

Bu yazı 3701 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum