MÜBARİZ İBRAHİMOV
İlker BIYIK

İlker BIYIK

İlker BIYIK / Öğretmen

MÜBARİZ İBRAHİMOV

05 Mayıs 2022 - 10:28

Merhaba dostlar. Geçen okuduğum bir şiirde ‘’şeyh Şamili bilmeyen atasını ne bilir ?!’’ diyordu. Doğru ya. Konuşuyoruz ordanburdan. Yazıyoruz oradan buradan da. Biraz da geçmişte büyük işler yapmış, adları unutulmaya yüz tutmuş kahramanlara mı değinsem diye düşündüm ve bu yazımda yakın geçmişe iz bırakmış bir kahramanı yad etmek istedim.
Adı MübarizAğakerim oğlu İbrahimov. 1988. Yılının 7 şubatındaAzeryancandakiBilesuvar şehrinin Aliabad köyünde doğdu. 2010. Yılın 18 haziran günü de Azerbaycan – Ermenistan sınırındaki Terter şehri Çaylı köyünde daha 22 yaşında iken can teslim etti.
Aslında erken yaşamı ortalama bir genç gibi geçen Mübarizİbrahimov. 2005 yılında gittiği askerlik görevine 2007 yılındaki terhisine kadar devam eder. Bir süre memleketinde kalan ibrahimov 2009. yılın ağustos ayında astsubay çavuş (Gizir) rütbesi ile Azerbaycan ordusunda göreve başlar.
18 Haziran 2010 tarihinde gece saat 23.30 civarında Mübarizİbrahimov, kimseye haber vermeden, sadece "Şehit olursam üzülmeyin. Vatan sağ olsun." diye bir mektup bırakarak tek başına 1 km mayın döşeli araziyi aşıp, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin bulunduğu karakola baskın düzenledi. Bu baskında tek başına 45 Ermeni asker ve subayını öldürdü. Karakola takviye için gönderilen Ermeni destek kuvvetleri ile 5 saat, karakoldaki Ermeni silah ve mühimmatını kullanarak çarpıştı ve sabaha karşı şehid oldu. 
Mübarizİbrahimov'un ölümünden sonra cenazesi 141 gün boyunca Ermeni kuvvetlerin elinde  kaldı ve Azerbaycan makamlarına teslim edilmedi. Tıpkı Kıbrıs Barış harekatı sırasında şehid düşen kahraman pilotumuz Cengiz Topel’ in naaşında olduğu gibi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü TeymourAbdullayev, "Ermenistan defalarca askerin cesedinin kendi ellerinde olmadığını iddia etti ve hatta uluslararası örgütleri yanıltmaktan çekinmedi" iddiasında bulundu.
2 Ağustos tarihinde Mübarizİbrahimov'un bedenine ait olduğu öne sürülen bazı fotoğraflar Ermeniler tarafından internet ortamında yayınlandı.Azerbaycan yetkilileri Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden İbrahimov'uncenazesinin iadesi için arabuluculuk yapmasını istedi.Ekim 2010 tarihinde Astrahan'da Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları tarafından yapılan anlaşmanın ardından Teğmen FaridAhmedov ve İbrahimov'un cenazeleri, Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan ve nehre düşmesi sonucu Azerbaycan topraklarına geçen bir Ermenistan vatandaşının cenazesi ile takas edilerek 6 Kasım'da Azerbaycan devletine teslim edildi.İbrahimov'un cenaze töreni 7 Kasım'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla düzenlendi. Mübarizİbrahimov’ un naaşı II. Şehitler Sokağı'na defnedildi.Kendisine Azerbaycan Milli Kahramanı payesi verildi. Unutmayalım, unutturmayalım, yaşatalım inşaallah.
Ruhu şad olsun.

Saygılarımla. 
İlker BIYIK 

Bu yazı 1057 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum