İlker BIYIK

İlker BIYIK

İlker BIYIK / Öğretmen

Okul Forması

11 Nisan 2022 - 23:00

Merhaba kıymetli okurlar. İçinizden pek çoğu çocuk sahibi veliler. Durum böyle olunca ister istemez  gerek okul idaresi ve okul - aile birliği ile ve gerekse de evde çocuğunuz ile forma üzerine tartışmalar ve gerginlikler yaşamış olmanız kuvvetle muhtemel. Eğitimci olarak benzer sıkıntıları ben de gerek veliler ve gerekse öğrenciler ile yaşadım ve yaşamaktayım.

Kendi öğrencilik dönemlerimi anımsadığımda hiç de sıkıntılı bir süreç yoktu benim ve ailem için. İlkokul döneminde önce siyah ve sonrasında da mavi olan önlükler giydik. Ortaokulda ve lisede de füme rengi pantolona, kravata, lacivert cekete ve beyaz gömleğe terfi ettik. Ne biz ergenler olarak okul formasını yadsıdık ve ne de ailelerimiz lüzumsuz ve masraflı bir harcama kalemi gerekçesi ile okul idareleri ile zıtlaşıp çekişti.

Eğitimci olarak göreve başladığım 2000 li yılların başında da sıkıntı yoktu. İdareciliğe başladığım 2010 yılında görev yaptığım okulda da forma giyiliyordu ve herkes durumdan memnun idi.
Film 2015 sonrası koptu. Gerekçe basit ve garip; öğrencilerin sağlıklı kişilik gelişimi sağlayabilmeleri için her türlü kalıbın dışında tutulmaları! Harika !!! Genç, saçını mı uzatmak istedi. Sakın karışmayın kişiliğini bulmaya çalışıyor. Favori mi bıraktı. Sorun değil. Kişiliği gelişiyor. Serbest kıyafetle mi gelmek istedi. Bırakın gelsin. Sorun değil. Sağlıklı kişilik geliştiriyor. Örnekleri arttırmak çok basit; beden eğitimi dersinde giymesi gereken spor ayakkabıları her daim ayağında olabilir. Yine beden eğitimi dersinin gereği olan eşofman altı ile ya da daha garip pijamamsı altlar ile okul sıralarında arzı endam edebilir. Saça sakala, küpeye hızmaya, dövmeye tırnağa hiç dokunmuyorum çünkü sizler de kendi öğrencilerinizden ya da yakın çevrenizde yaşadığınız şahitliklerden durumun gayet farkındasınız.

Forma iyidir sevgili dostlar. En başta forma meslek ciddiyeti katar insana. Öğrencilik de anaokulundan lise son sınıfa kadar forma içinde geçmesi gereken ciddi bir meslektir ki ilerideki hayatımızı doğrudan etkiler. Kasaba gideriz iş giysisi üzerindedir. Keza manav da öyledir. Lokantadaki garson da. Gişedeki memur da. Asker de, polis de, jandarma da. Okul kıyafetleri aynı olan öğrenciler kıyafet kıyaslaması yapmaz ve derse daha fazla ilgi gösterirler. Öğrenci sabah acaba bugün hangi kombinasyosnu yapmalıyım endişesi taşımadan okuluna gider. Kim ne giymiş, kaç liralık çul ile defileye gelmiş sorunu kafasında olmaz öğrencinizin. Tasası kıyafetten ve şekilcilikten eğitime ve derslerine kayar ister istemez. Alırsınız dönem başında 2 pantolon ya da iki etek, üstüne de 3 tişört. Artık siz sağ, öğrenciniz selamettir tüm dönem. 
Okul formaları sayesinde öğrenciler, okul dışından gelebilecek herhangi bir güvenlik problemi karşısında ayırt edilebilir. Okula giren yabancı biri kabak gibi ayırt edilir.

Çocukları okul forması giyen ebeveynler için hayat çok daha pratik olur. Bunun sebebi, okul kıyafetlerinin dolaptan çıkarılıp kolayca giyebilmeleri ve her gün ne giydireceğim derdine son vermesidir. Forma, ebeveynlerin zamandan ve paradan tasarruf etmeleri sağlar. Ayrıca öğrenciler okul kıyafetlerini bir sonraki senede giyebilirler ve böylece veliler paradan tasarruf etmiş olurlar. Forma iyidir sevgili dostlar. Forma iyidir ve işe ciddiyet katar. Ama yine de takdir sizindir.

Saygılarımla,
İlker BIYIK 

Bu yazı 2130 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum